Kruiden als schoonheidsmiddel

Het is algemeen bekend dat kruiden een heilzame werking kunnen hebben. Dus is het niet verwonderlijk dat er kruiden zijn die het als schoonheidsmiddel ook goed doen. We laten er enkele de revue passeren.
Berkeblad stimuleert de werking van de nieren, is enigszins vochtafdrijvend en helpt tegen gezwollen oogleden. Berkebladthee: 2 theel. blad met kokend water overgieten, 10 minuten laten trekken.

Duizendblad helpt tegen een overmatig vette en wat onreine huid; helpt ook ontstekingen te remmen. U laat 2 handen vol duizendblad trekken en doet dàt in uw badwater.
Kamille is desinfecterend en rustgevend. Werkt -toegepast als gezichtsdampbad -gunstig op een gevoelige huid.

Paardestaart bevat veel kiezelzuur. Dit kruid helpt erg goed tegen hinderlijke rode adertjes in het gezicht. Trek daartoe 2 theel. gedroogde paardestaart in X liter water. Neem dan wat gaas of watten, drenk deze in de (koude) vloeistof en leg dit zo’n 5 minuten op de adertjes. Deze behandeling ongeveer een half jaar dagelijks volhouden.

Rozemarijn bevordert de stofwisseling in de huid en werkt mede daardoor gunstig op een vermoeide huid. In 1 liter water 50 g rozemarijn aan de kook brengen, een half uur laten trekken, fIltreren en in uw badwater doen. Het werkt stimulerend.

Salie remt overmatige transpiratie. Saliethee: 3 theel. blaadjes met X liter kokend water overgieten en een kwartier laten trekken. Twee tot driemaal daags een kop drinken.

Valkruid (arnica) verfrist pijnlijke en vermoeide benen. Trek daartoe 2 theel. bloesem in X liter warm water. Drenk daarin een katoenen of linnen doek en wikkel deze gedurende een half uur om de benen.