Kunststof buizen

Kunststof buizen zijn er in vele soorten. Tot de stijve types behoren PVC, geschikt voor koud water, CPvc voor water tot 68 C het sterke, weer-, hitteen zuurbestendige PVC-DWV voor o.a. rioleringen en rookkanalen. Elk type heeft zijn eigen verbindingsstukken, lijmsoorten en hechtingsmiddelen. Let bij aankoop op de juiste keuze uit deze hulpmiddelen. Er bestaan ook verbindingsstukken om kunststof leidingen te koppelen aan metalen buizen.

Ga bij het bepalen van de benodigde lengte te vervangen buis als volgt te werk. Schuif een stukje buis in het verbindingsstuk en meet op hoe ver het erin verdwijnt. Meet vervolgens de afstand tussen de uitmonding van de twee verbindingsstukken. Tel bij die afstand tweemaal de diepte van het verbindingsstuk op.

Zaag het benodigde stuk buis af, verwijder de bramen en schuin de uiteinden wat af met een scherp mes. Smeer, alvorens de buis aan te sluiten, wat hechtmiddel op het uiteinde van de buis en in het verbindingsstuk. Wacht een halve minuut en breng dan op dezelfde plaatsen de juiste lijmsoort aan. Steek de buis in het verbindingsstuk en draai even om de lijm te verspreiden. Laat de lijm drogen volgens de gebruiksaanwijzing.

PB, een soepelleidingtype dat geschikt is voor heet en koud water, wordt met klemmen gekoppeld om een insteekverbinding. PB is vooral geschikt om water naar moeilijk bereikbare plaatsen te leiden.