Kweek en verzorging van geraniums

De hier bedoelde geraniums heten officieel pelargoniums, maar worden algemeen geraniums genoemd. Ze zijn niet winterhard, maar kunnen vanaf eind mei buiten worden uitgeplant. In oktober worden jonge, uit stekken opgekweekte planten of oudere, teruggesnoeide planten in huis of kas gehaald om te overwinteren.


Vermeerdering

Geraniums kunt u in februari in potten zaaien bij een temperatuur van 16-18 ‘C. U verspeent de zaailingen in kistjes en pot ze later op.

Stekken is een vaker toegepaste methode. In maart kunt u stekken nemen van overwinterde planten, die u in een mengsel van half turf/half zand poot en anderhalve week met kranten afdekt. De bewortelde stekken zet u vervolgens in potten. Stekken kunt u overigens ook op andere momenten, bijvoorbeeld in zomer of herfst. U moet dan wel zorgen dat de stekken door blijven groeien (lichte standplaats, temperatuur van minstens 7 ‘C en geregeld water geven).

Verzorging

Geraniums vragen veel licht; alleen Franse geraniums moet u afschermen. In de groeien bloeitijd moet de potgrond vochtig blijven en de plant geregeld worden bemest. ‘s Winters houdt u de potgrond bijna droog. Minimum-temperatuur 7 ‘C.