Ladders

Voor een goede houten ladder zijn twee houffioorten gebruikt: soepel Amerikaans grenen voor de bomen en hard eiken voor de sporten. De meeste ladders zijn niet voorzien van antislip-materiaal (te koop in doehet-zelf-zaken), bevestig dat op de sporten en de uiteinden van de bomen. Maak zeker antislip-materiaal aan de onderkant van de ladder.
Controleer de ladder eerst op barsten en scheuren. Zet hem dusdanig neer dat de afstand tussen de onderkant en de muur tenminste een kwart van de lengte bedraagt. Zet hem nooit tegen een raam of deur.

Zorg bij een uitBchuifbare ladder minimaal voor een overlap van 90 cm tussen de verschillende delen. Uitschuifbare ladders bestaan uit drie delen; trek de eerste twee beganegronds uit met een touw, loop het derde deel uit: schuif het al klimmend omhoog.

Kijk tijdens het open aflopen naar de ladder, houd hem zeker met één hand vast. Steek een voet over een sport als voor het werk twee handen nodig zijn. Rek u niet te veel uit, verplaats de ladder liever. Ga niet op de bovenste drie sporten staan.