Last van vliegen?

Vliegen blijven in het donker zitten waar ze zitten. Ze vliegen dus niet ‘s nachts. Toch is het verstandig uw slaapkamer vliegloos te houden of te maken voor u zich ter ruste legt, omdat u ze anders ‘s morgens heel vroeg als het licht wordt, op uw neus krijgt.

Zorg dus dat u de vertrekken donker houdt zolang er deuren of ramen open zijn.

Een andere methode is het vertrek (kamer, keuken of schuur) te voorzien van blauwgekleurde ruiten of ruiten beplakken met blauw plastic en de muren een blauw kleurtje te geven.

Een goed middel is ook muurverf met aluinoplossing i.p.v. met gewoon water aan te lengen.

Als men de ramen en spiegels afneemt met lauw water met uiengeur (kokend water op gesnipperde uien gieten en daarna, zonder ui, in een emmer overgieten), gaan vliegen er niet opzitten.

Een sponsje, gedrenkt in laurierolie naast uw bed gezet, houdt vliegen op een afstand.

Een ricinusplant is de vijand van de vlieg. Zet er dus een in de kamer. Hetzelfde geldt voor de takken van een iep of een jong iepje. Tijdens het koken kan men vliegen van vlees afhouden door er enkele uiringen op te leggen.

Bevestig horren voor uw ramen en deuren.

Een walnotenboom in de tuin houdt vliegen op een afstand.

Van de kevertjes ter grootte van een puntje, die in de boom huizen, heeft niemand last.

Vliegen vangen

Er zijn, alle spuitbussen ten spijt, gelukkig nog vliegenvangers te koop. Men kan ook zelf vliegenlijm maken en daarmee lege lucifersdoosjes of andere wegwerpartikelen of touw insmeren en deze ergens neerleggen. Een lijmrecept is: een stukje hars smelten en aanlengen met  de halve hoeveelheid slaolie en enkele druppels mastiek.

Vliegen doden

Vliegen zijn gek op honing. Als men honing vermengt met geweekte sacharine en het smeerseltje op een reep glad papier uitstrijkt, zullen vliegen ervan snoepen en sterven.

Ook de vliegenzwam, een giftige (ook voor mensen) paddestoel met een rode hoed en witte schubben is een fatale lekkernij voor vliegen. Een heel oud, vroeger zeer veel toegepast, succesvol verdelgingsmiddel is een oplossing van een borrelglaasje formaline 40%, aangelengd met een halve liter warme melk. De vloeistof in een schaaltje doen. In het midden ervan een brokje brood dat ten dele boven de melk uitsteekt. Hierop strijken de vliegen neer en snoepen voor het laatst. Dit middel buiten bereik van huisdieren houden.

Paardevliegen worden bij paarden op een afstand gehouden door het dier met een klontje margarine af te wrijven of met een oplossing van verdund karbolzuur (5%). De sappen van verse, groene noteboombladeren zijn voor paardevliegen niet om te harden. Vandaar dat vroeger de boeren de bladeren in heet water aftrokken en er de paarden mee afwreven. Wat ze ook deden met een aftreksel van peterselie en met duizendblad, waarvan men vroeger ook thee trok om er meeëters mee te bestrijden.

Geef een reactie