Leerverfvlekken verwijderen

Vlekken veroorzaakt door leerverf kunnen, afhankelijk van de stof waarop ze zitten, worden weggehaald met spiritus of aceton.
Gebruikt u aceton, kijk dan eerst even in een verborgen hoekje wat de aceton voor uitwerking op de stof heeft. Hoort die stof toevallig tot de groep der acetaatstoffen, laat dan de aceton maar liever staan!

Meer leervlekken verwijderen tips

Als het om leervlekken gaat, zijn er twee mogelijke soorten. Bij het eerste type leerbeits wordt het leer zelf aangetast, bijvoorbeeld door een pen op licht leer of op wit leer. Bij het andere type worden de vlekken veroorzaakt door het leer zelf – door slijtage op een andere stof.

In beide gevallen zijn er handige huismiddeltjes die je kunt gebruiken om de leervlekken aan te pakken.

Suède vlekken verwijderen

Suède heeft een andere behandeling nodig dan andere leersoorten. De volgende huismiddeltjes kunnen helpen:

1. Verwijder met een vochtige doek

Probeer de suède vlekken voorzichtig te verwijderen met een licht vochtige doek. Zorg ervoor dat er geen watervlekken zijn.

2. Tapijtschuim

Als je tapijtschuim hebt, leg het dan op een vochtige doek of spons en wrijf ermee over de suède vlek.

3. Gum

Je kunt proberen de suède vlek uit te wrijven met een gum. Gebruik hiervoor een stevige en gladde gum.

Verwijder de vlek van het leer

Voor huisvlekken op licht leer zijn er andere huismiddeltjes om de kleur van het leer te verwijderen. Let er bij het gebruik op dat u niet over de verf wrijft, wat snel gebeurt, vooral bij verse balpenstrepen op wit leer.

1. Afplaktape

Als je nog afplaktape hebt van het laatste schilderij van het appartement in huis, dan kun je het gebruiken tegen balpenvlekken op leer. Dit huismiddeltje werkt alleen als de vlek nog voldoende vers is.

Plak de afplaktape op de leren vlek, druk erop en trek deze omhoog. Hierdoor wordt de kleur van het leer verwijderd.

2. Inktmoordenaar

Inktkiller is ook effectief tegen penvlekken op leer. Beweeg de pen een paar keer over de balpen om de kleur onzichtbaar te maken.
Leervlekken verwijderen vlekken

Als je geen vlekken op leer hebt, maar het leer wel op andere stoffen zit, zijn er andere huismiddeltjes die je kunnen helpen de leervlekken te verwijderen.

Leervlekken op stoffen zijn echter erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen, zelfs met de juiste huismiddeltjes. Als het leer erg vuil is, moet u een klacht bij de verkoper overwegen en vragen dat de schade wordt vervangen.

1. Chloorbleekmiddel

Als het leer is afgewreven op een witte stof, kunt u chloorbleekmiddel proberen. Deze zijn verkrijgbaar bij drogisterijen. Gebruik ze volgens de instructies op de verpakking.

2. Koude ontkleuring

Een koude kleurstof kan ook helpen bij kleding met een leervlek. Je kunt dit ook bij de drogisterij krijgen. Volg de instructies van de fabrikant bij het verwijderen van vlekken.