Lekkere hapjes: Kaaskroketten

40 g boter, 60 g bloem, lis I warme vleesbouillon (evt. blokje),
1/8 I melk, zout, witte peper, 1 mespunt geraspte nootmuskaat,
2 eidooiers, 200 g geraspte Emmentaler.
Om te frituren: 11 olie, of 750 g plantaardig vet.
Om te paneren: 4 eetl. bloem, 2 eieren, paneermeel.

Boter in een pan verhitten, alle bloem er in een keer instrooien en onder goed roeren in 5 minuten licht laten kleuren. Voeg de vleesbouillon en de melk bij kleine beetjes tegelijk toe, blijf roeren en laat de saus 8 minuten op matig vuur doorkoken. Van het vuur nemen en op smaak maken met zout, peper en nootmuskaat.

Eidooiers met een paar lepels saus mengen en vervolgens in de saus terugdoen, goed kloppen en 60 minuten in de koelkast laten afkoelen. Dan de geraspte kaas erdoor roeren. Nu hebt u een deeg dat uitgerold kan worden.

Het deeg op een vochtig gemaakt vel vetvrij papier uitrollen tot een lap van 2 cm dikte. Hiervan repen snijden van 2 cm breed en 4 cm lang, en ze voorzichtig met de hand tot kroketjes rollen.
Olie of vet in een frituurpan verhitten tot 180°C.

In de tussentijd de kroketjes eerst door bloem, vervolgens door de losgeklopte eieren en tot slot door paneermeel wentelen.

Niet meer dan 3 of 4 kroketjes tegelijk in het hete vet doen en ongeveer 5 minuten bakken. Op keukenpapier laten uitlekken en warmhouden totdat alle kroketjes gebakken zijn.
Heerlijk bij een glas koele witte wijn. Zet voor liefhebbers wat scherpe mosterd op tafel.