Leren en Suède Kleding

Laat suède kleding alleen reinigen als het werkelijk vuil is, want suède wordt dan ‘gezandstraald’ -er wordt een laagje afgeslepen. Na elke behandeling is suède dus iets dunner -en iets minder mooi. Onderhoud ook leren kleding zelf; chemisch reinigen helpt wel tegen vlekken, maar het leer is niet goed tegen deze behandeling bestand.

Maak glad leer eens per jaar schoon; vet het in om te voorkomen dat het leer uitdroogt en gaat barsten. Neem het leer af met een sopje van groene zeep, verwijder zeeprestjes met een schone, vochtige spons en laat het drogen bij kamertemperatuur (niet in de buurt van een warmtebron). Wrijf het daarna in met leervet of klauweolie; haal overtollig vet weg met een schone doek. Hang het niet meteen in de kleerkast, want het leer blijft een paar dagen vettig.

Impregneer nieuwe suède kleding meteen tegen vlekken en water en borstel haar regelmatig met een suèdeborstel of een lap badstof -dan blijft de suède schoon en ongeplet.

Onderhoud suède met een gladde binnenkant met leervet. Laat beregend suède goed drogen, ga er dan overheen met badstof of een borstel. Ga vlekjes te lijf met potloodgom, smergel of een heel fijn schuurpa-

pier.

Hang leren en suède jassen op houten of beklede hangers; bewaar suède in een kledingzak (niet van plastic), dan wordt het niet stoffig. Vouw leer en suède niet op, de vouwen beklijven wel eens. Hang kleding met vouwen een tijdje in de badkamer of probeer de vouwen eruit te persen met een vrij koud strijkijzer -leg dik papier tussen het ijzer en het kledingstuk.
Handschoenenschoonmaken

Was leren handschoenen met speciale handschoenenzeep en koud water. Wring ze niet, druk water voorzichtig uit de vingers. Droog ze op een handdoek bij kamertemperatuur. Wrijf ze in met leervet als ze bijna droog zijn (zie ook Schoenen, onderhoud en Tassen en koffers.)
Kleding op bergen

Bewaar kleding netjes, zorg dat ze vindbaar zijn”

Hang kleren die niet in de was gaan, direct op. Doe sluitingen dicht, vouw kragen en manchetten in model. Lucht ze eerst (schuif sweaters dan aan een handdoekenrek), borstel pakken en jassen af: goed geluchte en geborstelde kleding gaat langer mee. Koop brede houten hangers voor jassen en pakken, bekleed hangers voor de overige kleren. De schouders blijven zo beter in vorm, terwijl de kleding ook minder kreukt. Lijm vilt op broekenhangers, dan glijden de broeken er niet af terwijl ze ook mooier blijven. Orden legplanken met dozen; in vloeipapier opgevouwen kleren kreuken minder.

Berg winteren zomerkleren na het seizoen schoon op, was ze de laatste keer zonder bleekmiddel. Kleren in geëtiketteerde laden, dozen en zakken zijn sneller terug te vinden (zie ook Motbestrijding). Wol, katoen en zijde verstikken in plastic; bewaar ze liever in oude lakens of blauw papier. Gebruik geen plastic in vochtige of schimmelige kasten.

Accessoires

Houd schoenen en laarzen in model met standaards of zet de laarzen rechtop met behulp van rollen karton (van de keukenrol). Wie schoenen in dozen bewaart, moet ze luchten voor het opbergen.

Hang tassen aan haken aan de binnenkant van de kastdeur of doe ze in een speciale vakkenzak. Bewaar mooie hoeden in dozen, de andere kunnen aan de binnenkant van de kastdeur hangen. Hang stropdassen en ceintuurs over koorden aan de binnenkant van de kastdeur.