Lichaamsgeur

Het lichaam bevat ongeveer 2 miljoen zweetkliertjes die per etmaal van een halve tot wel vier liter zweet kunnen produceren. Wanneer transpiratie vrijelijk kan verdampen, geeft dit bij gezonde mensen die hun lichaam schoon houden geen kwalijke geuren. Op plaatsen waar twee lichaamsoppervlakken elkaar raken of waar de transpiratie wordt geabsorbeerd door de kleding kan de vochtafscheiding wel gaan ruiken. Bacteriën breken de oliën in het zweet in snel tempo af en vormen stoffen met een onaangename geur. Fabrikanten van zeep, deodoranten en anti-transpiratiemiddelen hebben op de hekel van de mensen aan deze kwalijk riekende geur een gigantische industrie gegrondvest.

Men kan lichaamsgeur voorkomen door dagelijks een bad of douche te nemen. Bij hoge temperaturen verdient twee keer baden per dag aanbeveling. Ook het dagelijks verschonen van ondergoed, sokken en kousen is belangrijk. Verwissel daarnaast dik” wijls van bovenkleding.

Anti-transpiratiemiddelen onderdrukken de activiteit van de zweetklieren. Dit betekent dat het zweet via zweetklieren elders in het lichaam wordt afgevoerd. Als men voor het eerst een onbekend merk gebruikt begin dan met een kleine hoeveelheid voor het geval men er overgevoelig of allergisch voor zou zijn.