Lichaamshouding – Hulp bij een holle rug

De beste stand is een comfortabele, rechte houding waarbij hoofd, romp en benen vertikaal op elkaar rusten. De zogenaamde militaire houding, borst vooruit en buik ingetrokken, wordt niet meer als de meest gezonde
aangemerkt. Ga, voor een test van de houding, met de bovenkant van de rug tegen muur staan met de billen en de hielen tegen de muur gedrukt.
Schuif de handen in de ruimte tussen muur en rug. Ze moeten zowel de rug als de muur bijna raken. Blijkt er teveel ruimte te zijn dan is er waarschijnlijk sprake van een holle rug. Deze afwijking, lordose genaamd, duidt over het algemeen op een verkeerde lichaamshouding, veroorzaakt door een zware buik of zwakke buikspieren. Ze verdwijnt als deze oorzaken worden opgeheven.

Een eenvoudige correctie-oefening is de volgende. Plaats de voeten een paar centimeter van de muur af en beweeg, draaiend, de onderbuik. Probeer daarbij met de onderrug de muur te raken. Bovendien kan men een aantal aanvullende gymnastische oefeningen doen die vooral bedoeld zijn om de buikspieren te versterken. Bij het staan en zitten kan men zo nu en dan de onderbuik naar voren drukken.

Bovenstaande oefeningen zijn slechts bedoeld voor kleine correcties. Bij ernstige afwijkingen is medische hulp nodig.