Loempia’s – Chinese specialiteit

Voor 4 loempia’s is nodig: 150 g bloem, ~ eetl. olie, frituurolie, 1 theel. zout; voor de vulling: 250 g varkensgehakt, 100 g gepelde garnalen, 10 g gedroogde Chinese paddestoelen (of 50 g champignons), 150 g bamboespruiten,l ui, 1 wortel, 1 eetl. sherry, eetl. lichte Chinese sojasaus of zoute ketjap, 2 eetl. olie, 2 theel. maizena.
De paddestoelen in warm water weken. Dan een beslag maken van bloem, olie, zout en 1 lt water. Het beslag mag niet te dik zijn; er moeten heel dunne flensjes van gebakken kunnen worden.
Een halve eetlepel olie in een koekepan verwarmen en hierin het varkensgehakt snel rul bakken. Met 2 eetlepels maïzena bestuiven en al roerend de sherry toevoegen. Dan de pan van het vuur nemen en de sojasaus erdoor mengen. Daarna neemt u het vlees uit de pan.


De resterende olie verwarmen. De uitgelekte en gehakte paddestoelen,
de in dunne reepjes gesneden bamboespruiten, de gesnipperde ui en de heel klein gesneden wortel toevoegen
en bijna gaar stoven; de groente moet nog knapperig zijn. De groenten en de garnalen door het vlees mengen.
Bak in een koekepan dunne, maar Idichte flensjes; bak ze slechts aan één kant. Op elk flensje 2 eetlepels vulling scheppen. De loempia’s als een envelop dichtvouwen. De randen met losgeklopt eiwit bestrijken en de loempia’s zorgvuldig dichtplakken. Ten slotte de frituurolie verhitten tot 180.C en de loempia’s hierin goudbruin bakken. U kunt ze het beste op keukenpapier een beetje laten uitlekken. Zorg ervoor dat ze daarbij niet te veel afkoelen. Warm serveren!

Geef een reactie