Luchtbevochtiger

Er bestaan verschillende soorten luchtbevochtigers, die allemaal ongeveer op dezelfde manier werken. Een ventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht in de ruimte wordt geblazen. Een mat, ronddraaiend op cilinders of bevestigd op een trommel, wordt voorzien van water (dikwijls via een pomp en aanvoerslag). De ventilator blaast lucht door de mat en verspreidt daarmee gelijktijdig vocht.

Maak de luchtbevochtiger in tijden van intensief gebruik twee maal per maand schoon; anders kunnen in het waterreservoir schimmel en bacteriën ontstaan, terwijl de kalkaanslag uit hard water ook de machine zelf kan aantasten. Haal de mat en de cilinders uit het apparaat of -bij een luchtbevochtiger die is uitgerust met een trommeltil de trommel eruit en haal daar de mat af. Schrob deze onderdelen schoon met een schoonmaakmiddel en heet water; boen ze daarna nog eens af met heet azijnwater (1 deel azijn op 4 delen water) als alle aanslag dan niet is verdwenen.

Als een schone luchtbevochtiger toch niet goed werkt en bijvoorbeeld geen vocht verspreidt, is er mogelijk iets mis met de aandrijfriem. Leg hem weer op zijn plaats als hij eraf is gelopen; vervang hem indien hij gebroken is.

Ook de ventilator kan moeilijkheden opleveren als hij niet goed is geolied, soms maakt hij dan veel lawaai. Druppel een beetje machineolie in de oliegaatjes (kleine gaatjes met pijltjes erbij) als de wieken niet goed draaien. Haal de ventilator uit elkaar als er geen oliegaatjes zijn (meestal zijn de onderdelen met bouten aan elkaar bevestigd), olie dan het inwendige van de wieken.