Luchtziekte

Alle vormen van reisziekten hebben een aantal symptomen gemeen. Misselijkheid en overgeven, verlies van eetlust, transpireren, duizeligheid, bleke gelaatskleur, buikklachten en diarree. Bij luchtziekte komt daar vaak nog het ongemak bij van verstopte of suizende oren. Bij de meest voorkomende reisziekten verstoren de bewegingen van het voertuig de overeenkomst tussen wat de ogen zien en wat het evenwichtsorgaan in het binnenoor voelt. De ogen passen zich bij de bewegingen aan, maar het binnenoor niet, waardoor de van de ogen en de oren uitgaande impulsen onderling niet meer kloppen. Bij luchtziekte speelt de psychologische houding echter de meest belangrijke rol. Men is bang voor vliegen of men is dat niet. Het heeft weinig zin deze angst weg te redeneren, als dit al zou lukken.

Bij ernstige last kan de huisarts advies en eventueel een middel geven. Gebruik dit evenwel niet als men voor het vliegen nog moet rijden; vaak wordt het reactievermogen minder. Sommige middelen veroorzaken een droge mond of verstopping. Vermijd het gebruik van alcohol in combinatie met middelen tegen reisziekte. Lees vooral ook tevoren de aanwijzingen in de bijsluiter.

Bij het stijgen en dalen kan men het beste regelmatig slikken om oorsuizingen zo gering mogelijk te houden. Neem een snoepje in de mond. Na het landen kan men een zachte druk op de oren uitoefenen door de neus dicht te houden en de adem via de neus zacht uit te stoten. Bij misselijkheid en andere ongemakken tijdens de vlucht zal het cabinepersoneel altijd willen helpen.

Ga er niet al bij voorbaat van uit luchtziek te zullen worden. Praat in het bijzijn van hiervoor gevoelige mensen niet teveel over luchtziekte, want het is meer een ongemak dan een aandoening.