Luiers soorten – Keuze maken, verschonen

Aanstaande ouders die de babykamer al vroeg op orde hebben, zullen voor de geboorte ook beslissen welke luiers ze vooral willen gebruiken: luiers van textiel die ze zelf wassen of papieren luiers die na gebruik worden weggegooid. Papieren luiers zijn erg gemakkelijk, maar ook duur. Wie voor luiers van textiel kiest, doet er verstandig aan een flink aantal te kopen (wel 40 of 50), dan is twee of drie keer per week wassen voldoende.

Een luier verwisselen
Een hoge commode werkt prettiger dan een lage. Zorg voor een zachte ondergrond, bijvoorbeeld molton, en laat de baby geen seconde alleen.
Luiers kunnen op een aantal manieren gevouwen en gespeld worden. Een vliegermodel is gemakkelijk te vouwen, wordt met één veiligheidsspeld vastgezet en is geschikt voor elke leeftijd. Het hier afgebeelde vouwmodel is geschikt voor een vrij kleine baby. Til met één hand de beentjes omhoog, schuif de luier onder de billetjes, haal het voorste deel tussen de beentjes door omhoog en speld de luier opzij vast.

Laat de baby niet in een natte luier liggen. Om irritaties te voorkomen, moet de baby geregeld verschoond worden. Was en droog de billetjes goed, wees zuinig met talkpoeder en zorg dat de baby de poeder niet kan inademen. Spoel vieze luiers direct in ruim water.