Luieruitslag

Ammoniak, uit urine gemaakt door bacteriën die op een vochtige huid leven, veroorzaakt luiemitslag. Als de huid scheurtjes gaat vertonen, kunnen verschillende bacteriële infecties of schimmelinfecties optreden.

De door de urine allicht beschadigde huid gaat pukkeltjes vertonen of wordt vuurrood. Er kunnen zich blaasjes vormen. Bij verwaarlozing ontstaan diepere zweren die slecht genezen. De kiemen van de schimmelinfectie verdwijnen maar langzaam. Door de hevige jeuk wordt de baby onrustig en gaat vaak huilen.

Als het ongemak bij een goede verzorging niet verdwijnt, moet men een arts raadplegen. Meestal echter kan men de baby zelf helpen door regelmatige verschoning, zeker na elke voeding en eenmaal per nacht. Laat de baby zo lang mogelijk met blote billetjes liggen. Gebruik bij luieruitslag geen plastic broekjes. Probeer katoenen luiers in plaats van weggooiluiers. Kook de luiers goed uit en spoel intensief. Zet ze in de week in een antiseptische oplossing. Wrijf ten slotte, bij het verschonen, de ontstoken plekken in met een zinkhoudende crème.