Maagpijn behandeling

Maagpijn is meestal een symptoom van gastritis. De oorzaken zijn vaak gelegen in voedselvergiftiging, infectie, medicijngebruik of er is sprake van een allergische reactie. Meestal is het echter een overgevoeligheid voor bepaalde soorten voedsel.

Als psychosomatische ziekte komt maagpijn ook vaak voor, maar dan ligt de oorzaak in onverwerkte zorgen, stress of andere psychische aandoeningen.

Een normale maagirritatie behoort binnen twee dagen verdwenen te zijn. Tabletten die het maagzuur neutraliseren, kunnen verlichting brengen. Vermijd aspirine omdat dit middel, bij onoordeelkundig en veelvuldig gebruik, juist maagklachten kan veroorzaken. Als de pijn constant aanhoudt en langer dan drie uren duurt, moet men de dokter raadplegen. Elke aanwijzing dat er sprake zou kunnen zijn van een interne bloeding moet onmiddellijk gerapporteerd worden. Eet de eerste dag niet, maar drink telkens kleine hoeveelheden. Daags daarop kan men kleine porties licht verteerbaar voedsel proberen.

Patiënten die regelmatig last van maagpijn hebben, moeten dit laten onderzoeken. Probeer van te voren zelf uit te vinden wanneer de pijn het meest ontstaat: na het nuttigen van bepaalde gerechten of dranken, door stress, haastig genuttigde maaltijden, roken of een overmatig gebruik van alcohol of koffie. Moeilijk verklaarbare maagpijnen bij kinderen kunnen veroorzaakt worden doordat zij tegenzin hebben tijdens de maaltijden of door schoolangsten.

Een aanval van gastritis kan zo hevig zijn dat daarbij symptomen optreden die horen bij een hartaanval, zelfs met de daarbij horende pijnscheuten in schouder en arm. Neem in dergelijke gevallen geen risico. Ga ervan uit dat het een hartaanval kan zijn en roep de dokter. Als hij maagtabletten voorschrijft en geen andere maatregelen neemt, mag men veronderstellen dat er geen sprake is van een hartaanval. Deze geruststelling op zich kan de maagpijn al voor een deel opheffen.