Maak uw eigen wasverzachter – eenvoudig, goedkoop en milieuvriendelijk

Fris gewassen, zachte en geurige was is een droomervaring voor onze zintuigen. Helaas worden deze effecten vaak bereikt door zeer dubieuze wasverzachters. Geuren en het zachte gevoel worden gegenereerd door complexe, synthetische chemicaliën, die vaak moeilijk zijn af te breken, het afvalwater vervuilen en het milieu schaden. Bovendien kunnen ze allergische reacties en ademhalingsziekten veroorzaken, soms slechts enkele dagen na het eerste huidcontact. Vooral kinderen zijn vaak gevoelig voor veel wasverzachters.
Maak uw eigen wasverzachter Sommige van de meest veelzijdige en goedkope huishoudelijke producten zijn ideaal als vervanging voor een wasverzachter. In de volgende toepassingsvoorbeelden en recepten hangt de benodigde hoeveelheid altijd af van de hardheid van uw water. De hier beschreven doseringen zijn bedoeld voor hard water. Als uw water zachter is, kunt u zuiniger doseren. Bij uw plaatselijke waterleverancier kunt u meer informatie vinden over de hardheid en het kalkgehalte van het stroomwater in uw regio. Als er geen betrouwbare informatie beschikbaar is, kunt u eenvoudig de waterhardheid bepalen met behulp van speciale teststrips. Hieronder vindt u enkele tips om uw wasgoed een aangename geur te geven.

Azijn als wasverzachter voor gekleurd wasgoed De eenvoudigste en tegelijkertijd effectieve vervanger voor wasverzachter is witte huishoudazijn (geen azijnessentie). Voeg eenvoudig 30-60 ml azijn toe aan het wasverzachtervak ​​van uw machine. Het verzacht water, desinfecteert en verwijdert kalkaanslag en wasmiddelresten van de kledingvezels. U vermijdt dus sluiers over gekleurde kleding en zwarte kleding en de kleuren glanzen als nieuw.

Als je je zorgen maakt dat je wasgoed naar azijn ruikt na het wassen, kan ik je kalmeren. De geur verdampt snel en is uiterlijk na het drogen volledig verdwenen. Een terugkerend bezwaar is dat azijnzuur de rubberen afdichtingen of het roestvrij staal in wasmachines zou aantasten. Aangezien de zuurgraad echter slechts laag is met slechts vijf procent en aanzienlijk wordt verminderd door het spoelwater, zijn deze zorgen ongegrond. Integendeel: in sommige regio’s is kraanwater met een pH van 6,0 van nature vrij zuur en de wasmachines gaan ook zo lang mee als elders. We gebruiken al jaren azijn zonder problemen voor de verzorging van de wasmachine. Als u echter niet overtuigd bent, staan ​​hieronder andere eenvoudige alternatieven. Merk op dat je hiervoor geen fruitazijn moet gebruiken, omdat dit het wasgoed kan verkleuren. Bovendien mag azijn niet samen met bleekmiddel worden gebruikt, omdat dit een gevaarlijk gas kan genereren!

Natriumbicarbonaat
De wonderkuur zuiveringszout is een ander ingrediënt in ons waspoeder. Als het water hard of sterk vervuild is, kun je gewoon wat meer gebruiken. Als het water bijzonder hard is, lost u twee theelepels natriumpoeder op in 100 ml water en voegt u deze oplossing toe aan het wasverzachtervak.

Soda
Het ultieme schoonmaakmiddel voor thuis dat onze grootouders al wisten en gebruikten, is frisdrank. Dit natriumzout lijkt erg op het zuiveringszout, maar het reinigende effect is sterker. We maken ons eigen vloeibare wasmiddel en frisdrank is een belangrijk ingrediënt. Vijf huismiddeltjes vervangen een drogisterij Vijf huismiddeltjes vervangen een drogisterij Meer details over het boek U kunt de dosering in vloeibaar wasmiddel verhogen voor hard water of zware vervuiling. In plaats van conventionele wasverzachter kunt u ook twee theelepels frisdrank in 100 ml water oplossen en in plaats van de wasverzachter gebruiken.