Marineren

Een marinade is, ruwweg gezegd, een gekruide, geurige, min of meer zure vloeistof voor het marineren van groenten, vlees, vis en wild. Er bestaan drie redenen waarom u een marinade kunt toepassen.
In de eerste plaats geeft de marinade een smaak af aan het te marineren gerecht. De smaak wordt in dit geval vooral bepaald door de aromatische bestanddelen van de marinade (kruiden, specerijen, enz.). Ten tweede heeft de marinade invloed op de structuur van het gemarineerde voedsel. Marineren maakt het zachter, beter verteerbaar en verkort soms de eigenlijke bereidingstijd. Vandaar dat het marineren veelal enige tijd vergt. Het derde aspect van marineren is dat het het gerecht langer houdbaar kan maken.

In de meeste gevallen echter waarin sprake is van een marinade, bedoelen we een mengsel van olie, wijn of azijn, aromatische groenten,kruiden, specerijen, zout en andere smaakmiddelen. De olie heeft hierbij twee functies: het brengt de smaak goed over en het vormt een dun laagje op het gerecht of op de marinade zelf, zodat het aroma bewaard blijft.

Het is aan te raden de ingrediënten een paar keer om te draaien in de marinade, zeker wanneer het gerecht er niet helemaal onder staat.

Marineren doet men liefst in een koele omgeving; warmte kan er de oorzaak van zijn dat de marinade gaat gisten. Echter wanneer men het marineren wil laten plaatsvinden in de koelkast, zal men er wel de nodige tijd voor moeten uittrekken. In alle gevallen moet u de kom of schaal met de marinade afsluiten met folie of een deksel.