Mensen, huisdieren en kamerplanten beschermen van Mijten

Mijten parasiteren op planten, huisdieren en soms ook op mensen. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog niet of nauwelijks zijn waar te nemen -meestal worden ze pas ontdekt. als ze al hebben toegeslagen.
Bij huisdieren zoals honden en katten veroorzaken de bloedzuägende mijten huidirritaties, lopende oren enz. Vogels kunnen door bloedverlies zelfs sterven. Bij de mens treden eveneens huidirritaties en jeuk op.
Mijten zijn nachtelijk actieve dieren. Door de zitstokken in volières aan de uiteinden in de carbolineum te zetten, voorkomt u dat ze de vogels kunnen bereiken.

Binnenshuis kunt u last van vogelmijten krijgen die afkomstig zijn uit vogelnesten op het dak. Verwijder daarom oude vogelnesten en voorkom het nestelen onder de dakpannen. Behandel eventueel naden en kieren met een vloeibare insekticide of een spuitbus op basis van deltamethrin, permethrin of propoxur. Reinig nestkastjes en andere broedplaatsen na de broedtijd altijd grondig. Gebruik daarvoor een zeepoplossing.

Veel mijtensoorten gedijen goed onder vochtige omstandigheden. Van deze raakt u af door goed te ventileren en de ruimte droog te stoken.

Mijten in planten
Om te controleren of een plant last van mijten heeft, houdt u een stuk wit papier onder een verkleurd blad, waarna u tegen het blad tikt. Leven er mijten op, dan ziet u op het papier kleine, bewegende spikkeltjes. De aantasting manifesteert zich op uiteenlopende manieren, afhankelijk van de soort mijt. Zo veroorzaken mijten bij cyclamen gekrulde en gedraaide bladeren, en soms ook misvormde knoppen en bloemen. Snijd de beschadigde plantedelen weg en dompel de plant in zijn geheel een minuut of tien onder in water van 45 ‘C.