Menstruatiepijnen – Een veel voorkomend ongemak

Menstruatiepijnen treden op aan het begin van de menstruatie of kort daarvoor. Meisjes en jonge vrouwen hebben er de meeste last van. De meest voorkomende verschijnselen zijn: pijn in de onderbuik, doorgaans met langere of kortere tussenpozen, pijn onder in de rug, misselijkheid of overgeven en een gevoel van zwakte.

De oorzaken moeten gezocht worden in een te geringe ontwikkeling van de organen in de onderbuik, met name de baarmoeder. Bij oudere vrouwen kan deze pijn ontstaan als cellen van de baarmoederwand zich op een abnormale plaats buiten de baarmoeder nestelen. In dit geval is onderzoek door een arts nodig, evenals bij een chronische ontsteking van de eierstokken en de eileiders. Heel zelden wordt de oorzaak gevormd door een ‘spiraaltje’. Angstgevoelens en spanningen zijn daarentegen vaker aanleiding.
Of men zelf de pijn kan bestrijden hangt af van de mate waarin men er last van heeft. Pijnstillers, een warm bad, bedrust en begrip voor de angsten zijn de meest voor de hand liggende remedies. Worden de pijnen heviger en komen ze zeer regelmatig voor dan is een medisch onderzoek nodig.

Geef een reactie