Metselspecie

Metselspecie is samengesteld uit portlandcement voor het verband, kalk voor de verwerkbaarheid en zand voor de stevigheid. Maak nooit méér specie aan dan in 1 uur verwerkt kan worden; daarna is het mengsel niet meer te gebruiken.

Voor een klein karweitje is het gemakkelijker een kant-en-klaar mengsel te kopen waaraan (volgens de bijgevoegde gebruiksaanwijzing) alleen nog maar water hoeft te worden toegevoegd. Voor grotere projekten, zoals het aanleggen van een bakstenen barbecue, is het goedkoper een mengsel van alleen maar cement en kalk aan te schaffen. Vermeng het met schoon metselzand in een verhouding van 1 deel cement/kalkmengsel op 3 delen zand. Ook is het mogelijk portlandcement, kalk en zand afwnderlijk te kopen en het te mengen in een verhouding 1 : 1 : 6. Al deze mengsels kunnen met speciale pigmenten gekleurd worden.

Het mengen van specie
Pas de hoeveelheden af met een emmer of een schop en doe ze in een kruiwagen of in een speciale mengbak van multiplex of hout.
Meng de droge bestanddelen zorgvuldig dooreen met schop of troffel en voeg vervolgens geleidelijkaan het water toe, tot de specie zacht en soepel is.

Goede metselspecie moet gemakkelijk uit te spreiden zijn, op een vertikaal vlak blijven zitten zonder te druipen en op zijn plaats blijven (dus: niet wegvloeien) als er stenen in worden geplaatst.
Controleer de specie door er een voor in te trekken. Houdt die voor haar vorm dan is de specie goed; loopt ze vol dan is het mengsel te nat en moet er droog materiaal aan worden toegevoegd. In het tegenovergestelde geval: water bijvoegen.