Meubelhoezen

Het is eenvoudiger en goedkoper om meubelhoezen te maken dan stoelen opnieuw te bekleden. Kies een geschikte, sterke textielsoort -bijvoorbeeld zwaar katoen of een mengsel van katoen en polyester. Gebruik liever smalle dan brede stof, het is handig als alle stukken zelfkanten hebben. Meet hoeveel stof nodig is, noteer de maten van de stoel en de kussens. Reken 2,5 cm extra voor zomen en 18 cm extra om de bekleding van rug en leuningen weg te werken. Neem extra stof bij ingewikkelde patronen of voor eventueel stroken onderaan de hoes.
Koop verder 1 à 1,5 m stof extra als er verstevingingskoord in de naden wordt verwerkt.

Tom zo mogelijk een oude stoelhoes los, gebruik de losse delen als patroon. Drapeer de stof anders om de stoel heen, met de goede kant naar buiten. De pijltjes in de werktekeningen geven aan hoe de vleug moet lopen. Werk van boven naar onder en van het midden naar de zijkanten. Trek de stof telkens recht en speld hem vast aan de onderliggende naden. Knip daarna de afzonderlijke stukken uit; houd rekening met zomen, naden en instopgedeelten.

Haal de stukken niet meteen weg; vouw eerst de extra ruimte voor de zomen en afwerking om en teken de naden af met kleermakerskrijt. Etiketteer alle onderdelen met pleister om ze ook naderhand nog uit elkaar te kunnen houden.

Naai de verschillende delen aan elkaar, doe desgewenst koord in de zomen. Plooi of de hoeken om de ruimte zo goed mogelijk te verdelen.
Zet een lange ritssluiting in een achter-zijnaad, deze moet zeker drie/vierde van de totale naad beslaan. Maak de rits open; leg hem met de tandjes naar beneden langs het vastgestikte koord en laat de onderkant van de rits 2,5 cm boven de onderste zoom vallen. Stik hem dan vast. Sluit de rits en stik hem onder de andere zoom vast. Zet ritssluitingen bij kussens in de smalle kant; gebruik zulke lange ritsen dat ze de hele achterkant beslaan en een deel van de zijkanten.

Leg de hoes over de stoel en speld de zoom af. Zet er desgewenst nog een strook aan. Zet de zomen met nietjes vast aan de onderkant van de stoel of zet koordjes aan de vier hoeken om de hoes aan de stoelpoten te kunnen vastbinden.