Monogrammen maken

Voordat een monogram geborduurd kan worden, moeten de letters op de stof worden getekend. Er bestaan strijkpatronen van gestyleerde letters, maar u kunt ook voorbeelden van letters uit tijdschriften en boeken halen. Vergroot tijdschriftletters zo nodig op ruitjespapier en breng ze daarna op de stof over met behulp van kleermakerscarbon en een raderwieltje.

Als u het monogram met de hand borduurt, spant u de stof met de goede kant boven in een borduurring. Gebruik splijtgaren en een borduurnaald. Vul de letters op met gewone of schuine platsteken.

Werk bij machinaal borduren met dicht tegen elkaar liggende zigzagsteken; stik uit de vrije hand. Verwijder het persvoetje en zet de transporteur lager, schakel hem uit of dek hem af. Span het werkstuk met de goede kant naar beneden in een borduurring en leg het met de goede kant naar boven onder de naald. Druk de persvoethefboom omlaag en haal de onderdraad door de stof naar boven. Houd bovenen onderdraad links van de naald; maak enkele steken om ze vast te zetten. Knip de draden dicht tegen de steken af. Stik langzaam, beweeg de ring en vul de stof tussen de contouren op.

Verstevig rekbare stof door er aan de onderkant een stukje lichte stof tegenaan te rijgen, voordat u haar gaat borduren. Knip daarna de overtollige stof weg.