Motbestrijding

Kleding die tijdens de zomer of winter is opgeborgen, moet schoon zijn was de kleren eerst of laat ze chemisch reinigen. Voeg desgewenst aan het laatste spoelwater van zelfgewassen kleren een speciaal motbestrijdingsmiddel toe (te koop bij de drogist). Lucht kleren die niet gewassen kunnen worden zoals bont en leer. Klop ze goed uit, met de zakken naar buiten. Motten leggen namelijk graag eitjes in de naden van vuile kleding. Stijf textiel tevoren niet, want mottelarven zijn dol op stijfsel. Verder gedijen mottelarven in duister, warmte, droogte en rust -bewaar de kleding daarom bij voorkeur op een koele plaats, in motdichte hoezen. Bedenk dat leer en bont moeten kunnen ademen, bewaar ze niet in luchtdichte hoezen. Doe desgewenst stukjes zeep in de zakken, dat heeft een motwerende werking.

Er bestaan verschillende soorten insecticiden voor de motbestrijding onder andere in de vorm van staafjes, ballen, spuitbussen en papieren stroken. Gebruik geen ouderwetse motteballen voor opbergkasten in de slaapkamer; hun akelige lucht blijft onbedoeld lang in de kleren hangen, terwijl het schadelijk is om deze lucht in te ademen.

Wie een speciale kast bezit voor de zomerof winterberging kan die daar helemaal op inrichten. Zuig hem goed schoon, vooral tussen de naden aan de onderen achterkant. Sop hem desgewenst nog uit. Doe er motbestrijdingsmiddel in zodra de kast droog is, volg de gebruiksaanwijzing. Doe zo mogelijk bestrijdingsmiddel boven de stang, dan komt de damp tussen alle kleren. Verzegel de gevulde kast desgewenst nog met plastic plakband.