Muren schoonmaken

Maak de muur vóór het schoonmaken stofvrij en reinig èrg vuile plekken eerst met een geconcentreerd reinigingsmiddel. Verwijder potloodstrepen en krassen door een smeersel van dubbelkoolzure soda aan te brengen en dat licht op te wrijven met fijne staalwol. Haal inktvlekken weg met een oplossing van 1 eetlepel bleekmiddel en 1 kopje water; spoel royaal na.

Gebruik voor het schoonmaken van de gehele muur een goede allesreiniger of een verfreiniger.

Houd een emmer met water en twee sponzen of doeken gereed. Gebruik op witte muren ook witte doeken; gekleurde kunnen afgeven. Op muren met een structuur liever doeken dan sponzen gebruiken. Eveneens nodig: een ladder of huishoudtrapje en een paar plastic handschoenen.
Werk van beneden naar boven. Begin in een hoek en behandel eerst de onderkant van de muur. Maak per keer niet meer dan 1 m2 schoon en spoel meteen daarna met water en doek of spons. Geverfd hout vervolgens onmiddellijk droogwrijven. Vernieuw het wasen spoelwater als het vuil wordt.

Vele afwasbare behangsoorten kunnen in principe op dezelfde wijze worden gereinigd. Gebruik lauw water (nooit heet!) en droog elk schoongemaakt stuk meteen, om watervlekken te voorkomen. Volg zo mogelijk de aanwijzingen van de behangfabrikant.