Museum Van Loon

Dit grachtenhuis en het huis ernaast vrerden in de jaren 1671-1672 in opdracht van een Vlaamse koopman gebouwd door Adriaen Dortsman, een classicistisch architect, bekend door o.a. de bouw van de Ronde Lutherse Kerk in Âmsterdam en het Fort Naarden.

Men heeft wel eens gezegd dat er een vloek op dit huis rustte, want menige eigenaar raakte in financiele moeilijkheden en moest het huis weer verkopen. Wel hebben de verschillende bewoners het huis voortdurend aan hun smaak aangepast. Zo lieten Abraham van Hagen en Catharina Trip een koperen trapleuning aanbrengen, bestaande uit hun namen in i8e-eeuwse krul-letters. in 1884 werd het huis gekocht door Hendrik van Loon voor zijn pasgetrouwde zoon. Het huis is nu in bezit van de Stichting Van Loon en is aan de hand van inventarislijsten in zijn laat 18e-, vroeg I9e-eeuwse staat gerestaureerd.

De Stichting Van Loon bezit meer dan vijftig familieportretten uit de 17e en 18e eeuw, die tezamen een uniek beeld geven van een van de regentenfamilies ten tijde van de Nederlandse republiek. in vitrines vindt men waaiers, parasols en andere herinneringen aan vorige generaties, en een uitgebreide muntenverzameling.

Keizersgracht 672
020-245255
Openingstijden: do t/m di 10.00-12.00
mir en 13.00-16.00 uur
Toegangsprijs: