Naaigereedschap

Van de vele soorten naaigerei voor huishoudelijk gebruik zijn er enkele beslist noodzakelijk (naalden, spelden, spoeltjes), andere zijn erg handig (draadinsteker) en enkele zijn alleen maar nodig voor speciaal werk (priem voor kleermakersknoopsgaten). Schaf eerst het alierbelangrijkste aan en gebruik ook andere voorwerpen, bijv. een magneetje om verspreid liggende spelden te verzamelen, een fijne haaknaald voor het doortrekken van korte draadeindjes, vloeipapier voor het maken van patroonveranderingen en het gemakkelijker naaien van gladde of zeer fijne stoffen, een pincet om draadjes, doorslagdraden en rijgsteken te verwijderen.

De voornaamste hulpmiddelen zijn:
Stopof borduurring waarin een deel van de stof kan worden vastgeklemd zodat het strak blijft tijdens het werk.

Draadinsteker vergemakkelijkt het inrijgen van handof machinenaalden; de punt van metaaldraad wordt in het oog van de naald gestoken. Tornmesje een scherpe, gebogen kant voor het tomen van naden en een punt om draden uit te halen. Speldenkussen (met tafelof armklem) om de spelden te bewaren. Priem het maken van de ronde gaatjes die nodig zijn voor nestelgaatjes of kleermakersknoopsgaten. Rijgpennen de vorm van een lange, stompe naald voor het rijgen van elastiek of koord door een schuifje of voor het binnenste buiten keren van een bandschuifje.

Dubbelzijdig kleefband waarmee tijdens het naaien een ritssluiting op haar plaats wordt gehouden of stofnaden op elkaar worden geklemd. Kopspelden verschillende lengten en dikten. De standaardlengte voor gewoon naaiwerk is 3 cm, geschikt voor lichte tot middelzware stoffen. Kies bij voorkeur spelden van roestvrij staal.