Nagelbedontsteking

Door een infectie kan de huidplooi aan de zijkant van een vingerof teennagel ontsteken. Deze infectie kan in acute en in chronische vorm optreden.

Verschijnselen (acuut)

Bij een acute ontsteking kunnen de volgende verschijnselen optreden. Pijn en kloppen in de nagelplooi. De huid wordt ter plaatse rood en zwelt op.
Jonge baby’s krijgen soms een lichte vorm van de aandoening. Deze verdwijnt door schoonmaken van de omgeving van de nagels.

De ontsteking wordt binnen enkele uren zeer pijnlijk en verdwijnt zodra de pus is verwijderd. De voornaamste oorzaak moet gezocht worden in een bacteriële infectie na een prikje of een andere verwonding. Daarnaast kan het herpes-simplexvirus een zeer pijnlijke infectie zonder pusvorming veroorzaken.

In de meeste gevallen kan men een nagelbedontsteking zelf verzorgen. Baad de vinger in warm water en leg er een papje van magnesiumsulfaat (Engels zout) op. Gebruik geen antiseptische zalf. Deze komt niet door de huid heen en bereikt de infectie dus niet. Als de ontsteking lang duurt of erger wordt, is een bezoek aan de arts nodig.

Chronisch
Een chronische ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie. De aandoening komt vooral voor bij diabetici en mensen die vaak met hun handen in het water zitten zoals huisvrouwen, schoonmakers, barkeepers, werknemers in vis en vleesfabrieken en koks.
Zonder behandeling kan de aandoening jarenlang voortduren. De oorzaken moet men zoeken in te kort geknipte nagels of een schimmelof bacteriële infectie. De aandoening kan vaak terugkomen en leidt dan tot misvorming van de nagel.

Om dit ongemak te voorkomen kan men het beste de handen zo droog mogelijk houden. Bij het gebruik van rubber handschoenen moet men erop letten dat deze van binnen met katoen gevoerd zijn om zweet te absorberen. Wrijf geen verzachtende zalf in de nagelplooien. Houd de geïnfecteerde nagels elke dag 5 minuten in methylalcohol.
Bij een chronische nagelbedontsteking moet men zo snel mogelijk een arts bezoeken. Hij kan een schimmelbestrijdende zalf of lotion voorschrijven of antibiotica.