Natuurlijke Kosmetica

Het kost ongetwijfeld minder tijd en moeite uw verzorgingsprodukten in de winkel te kopen, dan zelf kosmetica proberen te maken. Eigen produkten zullen ook eerder bederven. Daar staan echter wel degelijk voordelen tegenover: ze zijn goedkoper en bieden u de mogelijkheid te onderzoeken welke bestanddelen uw huid het beste verzorgen.

Het voert veel te ver om alle mogelijkheden op dit gebied, van kamille tot perzik en van gist tot yoghurt, hier te vermelden. Hier volgen slechts enkele voorbeelden om uw belangstelling op te wekken.

Een biergistmasker activeert een vale huid door het vitamine B dat zo’n masker bevat. Roer de gist met een beetje water tot een zachte pasta. Breng deze op het gezicht aan, zonder de ogen te bedekken. Laat het masker opdrogen en was het daarna af met warm water. Pas dit een of twee keer per week toe en slik daarbij nog biergist met sinaasappelsap of melk. Dit masker is zowel voor een droge als voor een vette huid geschikt.

Eishampoo voor droog haar krijgt u door 2 eieren schuimig te kloppen. Dit masseert u in de hoofdhuid, waarna u het haar na een paar minuten goed uitspoelt. Er blijven geen restjes shampoo achter, wanneer u in het laatste warme spoelwater voor donker haar 2 à 3 lepels azijn doet en voor blond haar het sap van een halve citroen.

U kunt ook diverse kruidenbaden samenstellen. Kamille kalmeert en reinigt. Smeerwortel verjongt de huid. Vrouwenmantel kan helpen tegen huiduitslag. Lavendel, munt en vele andere kruiden worden dikwijls om hun geur aan badwater toegevoegd.

Een vochtinbrengende crème voor droge handen is een honing-amandelcrème. Maak au bain marie 60 g honing goed vloeibaar met 120 g lanoline. Laat dit vervolgens aftoelen, en voeg dan nog 60 g amandelolie toe en een paar druppels parfum.

Frisse adem. Tegen een bedorven adem helpt verse groenten eten, vooral peterselie en waterkers. Gebruik onverdund rozewater als geurige mondspoeling en om te gorgelen.
Zelfs de hardnekkigste roos kan verdwijnen met behulp van yoghurt. Masseer een flinke hoeveelheid in de hoofdhuid en laat het ongeveer een uur intrekken. Was uw haar daarna op de gebruikelijke manier.