Negatieven afdrukken

Fotografische afdrukken kunt u maken zonder daarvoor een door een camera gemaakt negatief te gebruiken. Elk materiaal dat licht doorlaat, is geschikt. De meest eenvoudige manier is, dat u een negatief maakt door op papier een tekening te maken. Druk dit papieren negatief dan in contact af op een vel zeer dun fotografisch papier en druk het negatief opnieuw af. Zo ontstaat een kopie van het origineel. Op deze wijze kunt u ook teksten in een foto aanbrengen of er een rand omheen maken.

Een bijzonder fraai effect krijgt u door sjablonen te knippen uit dun papier en deze vervolgens over elkaar te leggen. Het resultaat is een afdruk die is opgebouwd uit grijstinten. Leg de papieren sjablonen steeds in de juiste positie -hoe meer sjablonen u gebruikt, des te groter het aantal grijstinten zal zijn.
Ook van een foto kunt u een negatiefmaken. Leg hem met de emulsiezijde op het fotopapier. Belicht de foto door de achterkant heen. Er ontstaat nu een negatieve afdruk die op dezelfde manier op een ander stuk fotopapier kan worden belicht. Het resultaat is een positieve afdruk, waarvan alle grijze tussentonen zijn verdwenen. Door dit enige malen te herhalen verdwijnt zelfs het laatste restje grijs.