Nestkastje voor vogels maken

In ons dichtbevolkte landje heeft de mens het leven en voortbestaan van veel vogelsoorten in negatieve manier beïnvloed. De gebieden waar grote aantallen vogels rustig konden foerageren zijn sterk ingekrompen. Maar dit alles heeft ook tot gevolg gehad dat zich nu meer mensen proberen in te zetten voor de bescherming van de natuur. In uw directe omgeving en vooral ook in uw tuin is een concreet voorbeeld van die hulp het ophangen van een of meer nestkastjes.

Zelf bouwen
Een nestkastje is tamelijk gemakkelijk zelf te bouwen. Als u goed naar de verschillende onderdelen op bijgaande tekening kijkt, ziet u hoe het kastje gemaakt kan worden. Het dak moet altijd schuin aflopen, zodat er geen regenwater op blijft staan. Ook is het goed het te bekleden met asfaltpapier. Maak in de achterwand boven het dak een stevig gat of een haak waaraan de kast opgehangen kan worden. Vurenhout is een zeer geschikte houtsoort, het is namelijk erg weerbestendig. De buitenkant kunt u het beste behandelen met een impregneermiddel, zodat er geen vocht in de kast komt.

Voor het bepalen van de afmetingen van uw nest kast, moet u eerst vaststellen voor welke vogels u de nestkast ophangt. In bijgaande tabel vindt u voor enkele vrij veel voorkomende vogels de ideale afmetingen.