Netelroos

Netelroos is een acute of chronische allergische reactie die zich uit in de vorm van roodachtige, ronde bulten die jeuken en branden. In grootte kunnen ze uiteenlopen van kleine vlekken tot bulten met de omvang van schoteltjes. Soms verdwijnen deze na een paar uur in andere gevallen duurt het enkele dagen of zelfs langer voordat ze verdwijnen.

De gewone oorzaak van netelroos is overgevoeligheid voor bepaalde soorten voedsel zoals aardbeien, citrusvruchten, tomaten, graanprodukten, schaal- en schelpdieren en chocolade. Sommige mensen zijn overgevoelig voor antibiotica, aspirine of andere pijnstillende middelen of voor hormoonpreparaten. Stof en stuifmeel kunnen ook netelroos veroorzaken, evenals spanningen.

Er zijn allerlei huismiddeltjes tegen het jeuken en branden van gewone netelroos. Een lauwwarm bad met een paar kopjes ouderwetse stijfsel erin kan helpen. Tegen plaatselijke jeuk kan een compres, gedrenkt in koude melk, helpen.

De ernstige vorm van netelroos, bekend als reuzenetelroos, geeft grote zwellingen op lippen, tong, oogleden, keel en elders. Deze aandoening heeft betrekking op de huid en de eronder liggende weefsels. Als de tong en de keel uitzonderlijk opgezwollen raken, bestaat er gevaàr dat de ademhaling belemmerd wordt. Er moet dan onmiddellijk een arts geraadpleegd worden.