Nietpistool

Met nietjes en een nietpistool kunnen allerlei reparaties worden uitgevoerd op plaatsen waar onvoldoende ruimte is om een hamer te hanteren.

Een licht nietpistool is geschikt voor het vernieuwen van horren, het aanbrengen van isolatiemateriaal of het bekleden van een (kast)plank.

Zwaardere modellen, die grotere aantallen nietjes kunnen bevatten, zijn ideaal voor het bevestigen van plafondtegels en tochtstrips, het vastmaken van vloerbedekking en het bekleden van meubels. Vaak zijn speciale hulpstukken verkrijgbaar voor het vastzetten van elektriciteitskabel. Sommige modellen hebben een instelbare slagkracht, die kan worden aangepast aan het karwei.
Een nietpistool is gemakkelijk te bedienen. Pak de handgreep vast zoals op de tekening is aangegeven en Veiligheidspal druk het pistool stevig tegen het materiaal dat geniet moet worden. Zet de veiligheidspal om, ontspan de hand die om de greep ligt (de handel komt nu naar boven) en druk deze met enige kracht naar beneden. Druk tijdens deze handeling de vrije hand op de kop van het nietpistool om de terugslag op te vangen.

Voor zware en langdurige karweitjes, zoals het aanbrengen van grote hoeveelheden isolatiemateriaal of vloerbekleding, verdient het overweging een elektrisch nietpistool te huren of aan te schaffen.