Omgeslagen zomen aan kleding

Om de zoomlijn boven de heupen af te tekenen, wordt het kledingstuk vlak gelegd. Meet vanaf de onderkant rondom eenzelfde lengte af. Om een zoomlijn onder de heup af te tekenen, trekt u het kledingstuk over het juiste ondergoed aan samen met de schoenen die u erbij wilt dragen. Laat iemand met behulp van een meetlat of een rokmeter de kleding rondom aftekenen en afspelden.

Knip de naadtoeslagen tot de halve breedte van de zoom af. Vouw de zoom en rijg hem op 1 cm afstand van de vouwkant. Maak de zoom overal even breed (A): tot 15 cm voor een recht kledingstuk, 3 -5 cm voor een wijdvallend. Knip de overtollige zoomtoeslag af. Voor het wegwerken van ruimte (bij wijdvallende modellen) maakt u een machinerijgsel op 1 cm langs de rafelkant. Trek de rimpeldraden aan tot de zoom glad tegen het kledingstuk ligt (B).

De zoom bij lichte, dunne stoffen wordt afgewerkt door de zoom kant ~ cm om te vouwen en vast te naaien met een verticale zoomsteek (C). Bij zwaardere stoffen naait u met een zigzagsteek vlak langs de kant (D); stik door op ‘h cm van de rand en knip de rafels met een kartelschaar af (G). U kunt ook naadband leggen over een rechte kant (E) of biaisband over een ronde kant (F).
Neem voor afwerking met de hand een enkele draad; maak de steken 0,5 cm à 1 cm van elkaar. Gebruik een blindezoomsteek voor een zigzagrand of gekartelde rand (G), een ongelijke slipsteek voor biaisband (H), een verticale zoomsteek voor een omgestikte zoomkant (C) of naadband.