Onderhoud en reparatie van Koelkast

Maak een paar keer per jaar het ontluchtingsrooster schoon (aan de achterof onderkant). Haal de koelkast van zijn plaats en zuig het rooster met de kleinste stofzuigermond. Zuig tevens het koelgedeelte van een zelfontdooiende koelkast; controleer het koelsysteem op lekken als er vaak water onder de koelkast ligt; vervang het zo nodig.

Slechte koeling corrigeren
Ontdooi een koelkast die slecht koelt of voortdurend aanslaat.
Controleer tevens of de temperatuur wel goed is ingesteld. Of ligt het aan de deur: er ontstaat snel ijsaanslag als de koelkastdeur slecht sluit. De koeling wordt dan ook minder. Een koelkastdeur sluit alleen goed als de voorkant van de kast waterpas staat, de kast zelf moet iets achterover hellen. Veel koelkasten zijn voorzien van stelschroeven om ze waterpas neer te zetten; draai de voorste tegen de klok in om de kast omhoog te brengen, met de klok mee om hem lager te zetten. Of laat de voorkant van de koelkast achterover hellen met behulp van wigjes.

Haal bij een verzakte deur eventuele decorlijsten boven de scharnieren weg. Draai de schroeven los met een gewone of dopschroevedraaier (bij een koelkast met twee deuren moet de bovenste deur er misschien ook uit). Hang de verzakte deur recht; houd hem op zijn plaats terwijl hij wordt vastgeschroefd.

Controleer de rubber strook langs de deur op slijtage en scheuren en ga na of die misschien niet goed meer afsluit sinds de deur is verzakt.

De deurstrip vervangen
Week een nieuwe strip even in warm water. Haal de stekker uit het stopcontact, draai de schroeven los waarmee de strip aan de bovenkant van de koelkast is bevestigd en til de strip uit de verdiepte deurrand. Laat de verdere strip nog even zitten. Leg de nieuwe strip in de bovenhoek, met de randen goed in de houder, en draai de schroeven half vast. Doe dan de tweede bovenhoek en vervolgens de onderste hoeken.

Controleer of de strip recht in de houder zit, duw of trek de strip zo nodig beter in de vorm. Draai de schroeven dan helemaal vast.

Binnenverlichting
Als het verlichtingslampje in de koelkast defect is, is dit gemakkelijk zelf te vervangen.
Neem de beschermkap weg, schroef het lampje eruit en draai er een nieuwe in. Doe de stekker weer in het stopcontact en druk het schakelknopje in om te controleren of het nieuwe lampje werkt.