Onderhoud en reparaties van Porselein

Bij zorgvuldig gebruik gaat porselein langer mee. Vermijd grote temperatuursverschillen dan barst het niet zo gauw. Doe geen heet voedsel op porselein dat niet is voorverwarmd. Berg afgewassen serviesgoed pas op als het is afgekoeld. Leg keukenpapier of vilt tussen stapels om te voorkomen dat er stukjes afbreken. Hang kopjes aan haken op.

Porselein repareren
Lijm gebroken porselein met epoxylijm; door de lange droogtijd biedt deze voldoende tijd om de stukken in elkaar te passen. Maak de breukvlakken tevoren schoon; verwerk de lijm volgens de gebruiksaanwijzing. Breng de lijm dun op, pas de stukken in elkaar en veeg daarna overtollige lijm weg.
Reparaties hebben de meeste kans van slagen indien de drogende stukken stevig aan elkaar zijn geklemd.

Zet bijvoorbeeld het grootste stuk dusdanig in zand of klei, dat de scherf, althans tijdelijk, zonder verdere steun op zijn plaats blijft liggen. Klem de gelijmde scherf vast met afplakband. Maak bij borden een mal van paraffine of was en droog het gelijmde bord in de mal. In feite is elk systeem geschikt, mits de stukken maar aan elkaar blijven zitten.
Zet voorwerpen die uit een aantal scherven bestaan, eerst lijmloos in elkaar en stel de lijmvolgorde vast. Lijm het dan -met één of twee stukken tegelijk -in elkaar.