Ongelukken met kinderen

Jonge kinderen zijn uitermate nieuwsgierig, onderzoeken van alles en stoppen interessant lijkende dingen in hun mond. Als men niet de nodige maatregelen neemt, kan dit nare gevolgen hebben.

Zet, zodra de baby kan kruipen, alle gevaarlijke voorwerpen buiten zijn bereik. Bekijk het hele huis om te zien waar hij bij kan komen. Let op dat een klein kind niet in de schuur of de garage kan komen. Laat geen boenwas, terpentijn, bleekmiddel, spuitbus en dergelijke binnen zijn bereik. Maak een hekje boven en beneden aan de trap. Sluit boven alle ramen af zodra een kind kan klauteren. Zet voor een brandende open haard een scherm. Laat nooit een kind alleen in de kamer als er kaarsen branden waar hij bij kan (tafelkleed). Stel de warmwaterkraan niet hoger af dan 50 graden. Laat geen plastic zakken slingeren. Gebruik geen potten en pannen die gemakkelijk van het gasstel of de kookplaat kunnen kantelen. Zet de pannen zoveel mogelijk achter op het fornuis, steelpannen met de steel naar achteren. Houd geneesmiddelen altijd achter slot en grendel. Zorg dat een klein kind niet de voordeur of het tuinhek kan openen. Zet kinderen achter in de auto, maak hun heupgordel vast, zorg voor een veilig kinderzitje, ook op de fiets.

Zeg niet onnodig ‘nee’ tegen een kind. Als het dat woord te pas en te onpas hoort terwijl het niet echt nodig is, stoort het kind er zich ook niet aan als het om iets belangrijks gaat.