Ontdek Angola als vakantieland

Angola is een land in het zuidwesten van Afrika. Het is bijna 30 keer zo groot als Nederland, heeft ongeveer 30 miljoen inwoners. De hoofdstad is Luanda met bijna zeven miljoen inwoners. In het noorden aan de Atlantische Oceaan ligt de kleine provincie Cabinda. Het is ook onderdeel van Angola, maar buiten het land zelf is het een enclave.

Angola ligt in de tropen. Terwijl er veel regen valt in het noorden en aan de kust, is het zuidwesten erg droog en vrij verlaten. Daartussen ligt een hoogland. Angola heeft een jonge bevolking met veel kinderen en adolescenten. De officiële taal is Portugees. Bovendien worden er veel moedertalen gesproken. De helft van de mensen is katholiek, maar er zijn ook veel volgelingen van vrije kerken.

De naam van het land komt van de titel “Ngola”, die de koningen van Ndongo droegen. Ze regeerden over een van de vele rijken in het Congo-riviergebied. Het ging ten onder in de 16e eeuw. In die tijd landden de Portugezen op de kust en namen bezit van deze rijken. Angola was een Portugese kolonie totdat de staat onafhankelijk werd in 1975.

Meteen daarna begon een bloedige burgeroorlog. Communistische groepen vochten tegen groepen die tijdens de Koude Oorlog aan de kant van het Westen stonden. De communistische kant was sterker, maar de oorlog eindigde in 2002. Sindsdien hebben de voormalige tegenstanders van de oorlog deelgenomen aan democratie. Er is echter nog steeds veel corruptie in de politiek.

Vanwege de burgeroorlog is er weinig industrie in Angola. Het land heeft echter overvloedige oliereserves evenals diamanten en mineralen die in de noordoostmijnen worden gedolven. Angola is een van de landen die veel olie in het buitenland verkopen, dus export. Een groot deel van de bevolking werkt in de landbouw. Ze fokken vee en geiten en akkers. Dit is echter niet genoeg voor voeding, dus veel voedingsmiddelen moeten in het land worden geïmporteerd.