Beijing: Ontdek de geheime hoofdstad van China

Beijing is de hoofdstad van China. Meer dan 21 miljoen mensen wonen in en rond de stad. Dit maakt Beijing de tweede grootste stad ter wereld, alleen Mexico City heeft nog meer inwoners.

De naam “Beijing” of “Beijing” betekent “Noordelijke Hoofdstad” in het Chinees omdat het zich in het uiterste noorden van het oude China bevond. De Chinese keizers regeerden daar gedurende 500 jaar vanaf de 15e tot het begin van de 20e eeuw. Het paleis van de grote heerser heet Verboden Stad. Slechts enkele mensen hadden daar toegang. Vandaag is hij een museum.

Na de val van het rijk was Peking niet langer de hoofdstad. Toen het communisme de macht overnam in 1949, keerde de regering terug. De communisten bouwden een groot plein voor de verboden stad, de Tiananmen. Dit is de naam van de hemelse poort. Het plein werd beroemd in 1989, toen jonge Chinezen opriepen tot een beter beleid van de overheid.

Beijing is niet alleen een belangrijke stad voor de Chinese politiek, maar ook voor zaken, transport, wetenschap en cultuur. Veel mensen zijn van het platteland naar Beijing verhuisd om daar te werken. De bevolking is sterk gestegen.

De pekinees is een Chinese schoothondje. Hij werd alleen in het keizerlijk paleis bewaard. De eerste Pekinees die naar Europa kwam, was een oorlogsbuit en werd geschonken aan de Britse koningin Victoria. Ze noemde hem Looty, wat Engels is en buit betekent.

Pekingeend is een Chinese specialiteit. Om de gast ervan te overtuigen dat de eend goed is gekookt, snijdt de kok de geroosterde eend voor zijn ogen.

De hoest in Beijing bestaat slechts enkele jaren. In het verleden was de lucht in Beijing de hele winter helder. Vanwege het toenemende autoverkeer, maar nu is de lucht vaak niet meer zichtbaar. Er zijn zogenaamd schoolkinderen die nog nooit de sterrenhemel hebben gezien. De lucht is zo slecht dat veel mensen luchtfilters in huis hebben.

De Pekingman was een primitieve man wiens botten ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Beijing werden gevonden. Hij was al in staat om vuur- en stenen gereedschap te hanteren. Hij was ongeveer 1,55 meter lang en leefde ongeveer 500.000 jaar geleden. De botten zijn verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vermoedelijk hebben Japanse soldaten de botten weggegooid.

Peking Opera is een mengeling van acrobatiek en zang. Alle acteurs zijn mannen. Je kunt heel hoog zingen. Daarom is het even wennen aan Peking Opera.

Peking University is de beroemdste universiteit van China. In een rating rangschikte zij eerste in Azië. Het was ook de eerste Chinese universiteit naar westers model. De latere partijleider Mao Zedong werkte als assistent-bibliothecaris. Van daaruit gingen verschillende studentenprotesten uit.