Ontdek Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba. In het Spaans is de volledige naam Villa de San Cristobal de la Habana, in het Engels, “Stad van Sint- Christoffel van Havana”. Habana is een woord van de indianen. De habaneros, zoals de inwoners worden genoemd, verkorten meestal de naam van hun stad tot “La Habana”.

Havana is een van de oudste steden van Amerika gesticht door Europeanen. Tegelijkertijd is het de tweede grootste stad in het Caribisch gebied en een van de grootste in Midden-Amerika. In de eigenlijke stad wonen iets meer dan twee miljoen mensen, met voorsteden, zijn er bijna drie miljoen.

Havana is veruit de belangrijkste stad voor de Cubaanse economie. Veel mensen verhuizen van het platteland naar de stad. Meestal leven ze heel gemakkelijk en werken ze in een van de bedrijven die bij de staat horen. Bovenal levert de productie van suiker veel geld op voor de economie. Een ander bekend exportgoed zijn grote sigaren, de Habanas.

De oude stad van Havana heet La Habana Vieja, zeg: La Habana Vi-e-cha. Het is een UNESCO-werelderfgoed. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad zijn de kathedraal en de vestingwerken uit de 16e eeuw . Hoewel de oude stad wordt beschermd door UNESCO, zijn veel gebouwen in verval geraakt.

In de straten van Havana lijkt het alsof de tijd is gestopt. Veel auto’s en andere dingen dateren van rond 1960, toen Fidel Castro en de communisten aan de macht kwamen.

Op straat kun je nog steeds veel oudere mensen vinden die Spaanse muziek uit die tijd spelen. In 1996 reisde een Amerikaan naar Havana en nam een ​​muziekalbum op met de lokale bevolking. Het album “Buena Vista Social Club” heeft tot op heden miljoenen exemplaren verkocht. Regelmatige concerten van oude mannen uit Cuba vinden plaats.

Door de communistische staatsvorm is veel anders dan hier. Mensen kunnen bijvoorbeeld niet alleen in de supermarkt winkelen. Ze ontvangen voedselbonnen van de staat die aangeven hoeveel ze mogen kopen. Zelfs dan moeten ze lang wachten in de winkels om wat brood en melk te halen.

Een bijzonder kenmerk zijn de zogenaamde huiskamerrestaurants. Omdat de staat normale restaurants verbiedt, hebben veel mensen hun eigen huis in hun woonkamer. Daar kunt u genieten van goedkope lokale gerechten, maar moet u meestal van tevoren bestellen.

Spaanse zeelieden bereikten het eiland Cuba rond het jaar 1510. Oorspronkelijk zou het huidige Havana gebouwd worden aan de zuidwestkust. De Spanjaarden besloten echter toen voor een baai verder naar het noorden , de huidige “Bahia de Habana”.

Havana werd al snel een belangrijk centrum voor handel en scheepvaart in het Caribisch gebied. Grote Spaanse schepen vol met koloniale schatten gebruikten de haven van Havana voor tussenstops. In de stad waren er ook veel werven waarin zulke grote schepen werden gebouwd.

Keer op keer moesten de Spanjaarden hun stad verdedigen tegen piraten en de aanvallen van andere koloniale machten. Rond 1590 werd een machtig fort gebouwd rond de stadsmuren en bij de uitgang van de haven. Het fort “El Morro” was uitgerust met in totaal twaalf kanonnen, die de namen van de twaalf apostelen uit de Bijbel dragen .

In de 19e eeuw was Havana een opkomende en progressieve stad. In 1837 werd de eerste spoorlijn in Midden-Amerika aangelegd tussen Havana en de suikerrietgebieden in het zuidoosten van de stad. De stad heeft prestigieuze universiteiten , bibliotheken , theaters en operahuizen . In die tijd stond de stad bekend als het ” Parijs van de Antillen” vanwege zijn elegantie. Dat trok veel toeristen naar de stad.

Toen Cuba rond 1900 onafhankelijk werd, werd Havana uitgeroepen tot regeringszetel . Ongeveer 60 jaar later vond in Cuba een revolutie plaats vanwege vele opstanden in Havana. Na de revolutie van 1959 trok de communistische dictator Fidel Castro het regeringspaleis binnen.