Ontdek Hawaii

Hawaii is een eilandengroep in de Stille Oceaan en tegelijkertijd een van de 50 staten van de VS. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen in Hawaii.

Hawaii bestaat uit in totaal 137 eilanden. Ze bestaan ​​allemaal uit vulkanen die boven zeeniveau uitsteken. Een van hen is de hoogste vulkaan op aarde, een andere bevat het grootste deel van de rots van alle vulkanen ter wereld. Sommigen spuwen vandaag nog steeds rook en lava uit.

Als men de oppervlakte van alle eilanden berekent, komt men ongeveer overeen met de grootte van Belgie. Het grootste eiland, Hawaii, heeft de staat zijn naam gegeven. De hoofdstad Honolulu ligt op het middelgrote eiland O’ahu.

Hawaii ligt aan de rand van de tropen. Het is daarom het hele jaar door warm en vochtig. De eilanden zijn meestal bedekt door dichte jungle. Aan de kust zijn er prachtige zandstranden , waar het ene hotel naast het andere ligt. Hawaii is daarom een ​​populaire vakantiebestemming, vooral Amerikanen gaan er graag heen. Veel inwoners verdienen aan toerisme . Veel producten uit de landbouw worden in het buitenland verkocht. Dit zijn bijvoorbeeld ananas, macadamia noten en tabak. Het bedrijf Dole, wiens naam op sommige bananen staat, werd opgericht in Hawaii.

Hawaii is belangrijk in sporttermen . Daar werd windsurfen uitgevonden. En er is ook de belangrijkste triatloncompetitie. Zijn naam is Ironman, wat in het Duits ironman betekent. Deze extreem veeleisende wedstrijd wordt door een van de organisatoren als volgt beschreven: “Zwem 3,8 km, fiets 180 km, loop 42,2 km. Zegen het voor de rest van je leven! ”

Naast Engels wordt er ook een moedertaal gesproken. De Hawaiiaanse taal is de moedertaal die in dit deel van Oceanië wordt gesproken. Het heeft een alfabet met slechts 13 letters ; slechts enkele talen hebben nog minder.

Deze taal wordt met uitsterven bedreigd omdat steeds meer mensen alleen Engels spreken. In 1900 spraken 37.000 mensen nog steeds Hawaiiaans als hun moedertaal. Vandaag zijn er minder dan 1.000 mensen. De meeste zijn meer dan 70 jaar oud.

Een Hawaiiaans woord is ons ook bekend. Het wordt “Aloha” genoemd en wordt in de begroeting gebruikt. Het is bedoeld om vriendschap en liefde uit te drukken.

In 1778 verankerde de Britse ontdekkingsreiziger James Cook Hawaii als de eerste Europeaan . Hij gaf de eilanden de naam Sandwich-eilanden, genoemd naar Lord Sandwich. Dit was een edelman uit Groot-Brittannië, die ook wordt beschouwd als de uitvinder van de sandwich. Hawaii was toen een koninkrijk. Aan het einde van de 19e eeuw werd de koningin echter omvergeworpen. Daarna was Hawaii een republiek voordat het onderdeel werd van de Verenigde Staten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren veel vliegtuigen en schepen van het Amerikaanse leger gestationeerd in de haven van Pearl Harbor op Hawaii. Daarom werd het eiland in 1941 door de Japanners aangevallen. Na deze aanval op Pearl Harbor verklaarden de VS de oorlog aan Japan. In 1959 werd Hawaii de 50e staat van de Verenigde Staten. Jarenlang hebben veel mensen op Hawaï onafhankelijkheid gezocht. Ze ontdekken dat de eilanden door de VS als een kolonie werden behandeld en dat de inboorlingen onrecht werden aangedaan. Onafhankelijkheid bestaat echter pas vandaag.