Ontdooien van koelkast en diepvriezer

Ontdooi een diepvriezer minimaal eens per jaar; anders gaat hij door de dikke rijplaag veel elektriciteit gebruiken en mogelijk ook minder goed vriezen. Ontdooi niet-automatische koelkasten zodra de rijplaag 0,5 cm dik is.

De beste tijd om de diepvriezer te ontdooien is het voorjaar, als de voorraden vrijwel op zijn. Haal al het voedsel eruit en zet de schakelaar op ontdooien.

Bewaar de resterende voorraad goed. Eenmaal ontdooid voedsel mag niet opnieuw worden ingevroren. Bewaar het zo lang in het vriesvak van de koelkast of probeer het tijdelijk in de diepvriezer van buren onder te brengen. Bewaar het anders, verpakt in dikke lagen kranten, op de koelste plaats in huis.

Maak voor het ontdooien van de koelkast het vriesvak en de bovenste plank leeg. Zet de schakelaar op 0 en zet een bakje onder het diepvriesvak om het water op te vangen.

In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang het ontdooien duurt; bij een diepvriezer kost dat soms wel 24 uur. Het proces is desgewenst te versnellen door kommen met kokend water in het vriesvak te zetten.
Krab de ijslaag niet weg met iets scherps; daardoor kan het apparaat beschadigen. Haal half ontdooid ijs liever weg met een zachte spatel en een paar sponzen. Knijp de ene spons uit terwijl de andere het vocht absorbeert. Leeg het lekbakje regelmatig.

Maak de diepvriezer en koelkast schoon met een zwakke soda-oplossing of met water en azijn. Dep het condenswater van het bevroren voedsel voor het teruggaat in de diepvriezer of vriesvak. Hoe droger de pakjes zijn, des te langzamer een nieuwe ijslaag ontstaat.