Ontharen

Overtollig haar. Overtollig haar op de benen kan men met succes bestrijden door iedere dag de benen even te schuren met puimsteen. In de handel zijn ‘Hair removing mitts’, van zeer fijn schuurpapier. Als de huid van het schuren droog en ruw wordt, gebruik dan wat glycerine of een schijfje komkommer om de huid in te wrijven.

Scheer de benen nooit, want het haar komt dan als stoppels weer terug.

Een methode is de benen te epileren met warme, vloeibare hars die op de behaarde benen of armen (of eventueel het gezicht) wordt aangebracht. Na het stollen wordt de hars met haren en al weggetrokken.

Een andere, minder pijnlijke methode is met een rond stokje snel over de gestolde hars rollen zodat de hars zich eromheen verzamelt. Ook bestaan er in hars gedrenkte repen die door de warmte van de huid eerst zacht worden en dan stollen. Wegtrekken van de repen neemt dan het haar mee.

Epileren met pincet is slechts op beperkte schaal mogelijk, alleen voor het gezicht.

De elektrische ontharingsmethode (elektrolyse) is, als het kundig wordt gedaan de enige effectieve methode. De haarwortels verbranden en het haar komt niet of zeer beperkt terug. De behandeling moet haar voor haar gebeuren in verscheidene sessies bij de schoonheidsspecialiste. En dat maakt de behandeling kostbaar.

Bleken van snorren en kinhaar met 10% waterstofperoxyde îs een bruikbare oplossing.

Als overtollig haar over heel het lichaam voorkomt, is de kans groot dat hier sprake is van hormonale storing. De huidarts moet dan ingeschakeld worden.

Kale plekken. Deze plekken en een paar milimeter haar eromheen gladscheren. Dagelijks de plekken met rum masseren. Een van de beste remedies is enkele malen per week de hoofdhuid goed inwrijven met het sap van een ui of met een schijfje ui. Een beetje lavendel lotion op het haar neemt de uigeur enigszins weg. Een massage met een mengsel van 50 gram petroleum en 300 gram wijngeest is ook al een oud middel. Evenals inwrijven met amandelolie waarin enkele druppels salicyl zijn opgelost. Door onze vorige generatie werd tegen haaruitval een mengsel gebruikt bestaande uit gelijke delen brandewijn, zeepspiritus en geest van coniferen.

En laten we de klitwortelolie niet vergeten die we vermengen met brandewijn in de verhouding 1 : 4. Met de vingertoppen zuinig op de hoofdhuid aanbrengen.

Geef een reactie