Oorzaken en behandeling van eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidziekten met uiteenlopende oorzaken, maar gemeenschappelijke kenmerken; roodheid, schilfering en jeuk. Van de acht voorkomende soorten zijn er drie waar men het meeste mee te maken heeft.
Constitutioneel eczeem treedt vaak op in combinatie met hooikoorts en astmatische bronchitis. Bijna altijd lijden de naaste bloedverwanten ook aan een van deze drie aandoeningen. Hulp van een arts is hier aan te bevelen.
Een ander soort is het toxisch contacteczeem. De oorzaak ligt hier in fysische of chemische invloeden die bij alle mensen huidreacties veroorzaken. De duur van de blootstelling en de concentratie bepalen de hevigheid van de reactie. Gevaarlijke stoffen hierbij zijn loog, zuur, vetoplosser en andere chemicaliën. De behandeling begint met de bestrijding van de dikwijls aanwezige bacteriële infecties van huidkloven in de aangetaste plek. Daarna moeten de eczeemhaarden elke dag met een door de arts voorgeschreven crème worden ingesmeerd. Tijdens het werk dient de patiënt rubberen handschoenen te dragen die van binnen gevoerd zijn.
Bij een allergisch contacteczeem reageert de huid op een stof waarvoor men overgevoelig is. Als de oorzaak van het eczeem verwijderd is begint de genezing. Daarnaast kan men verkoelende omslagen (met gewoon leidingwater) aanbrengen.

Geef een reactie