Ophangen en schoonmaken van Spiegels

Een even veilige als eenvoudige manier om een losse, niet-ingelijste spiegel op een muur of deur vast te maken, is het gebruik van J-vormige spiegelklemmen aan de onderzijde en Z-vormige aan zijkanten en bovenzijde. Aantal en afmetingen van de klemmen zijn uiteraard afuankelijk van omtrek en gewicht van de spiegel. Vraag advies aan de glasof ijzerhandelaar.

Trek eerst een waterpas lijn aan de onderkant. langs deze potloodlijn 2 of 3 J-vormige spiegelklemmen en gebruik daarvoor, afhankelijk van het gewicht van de spiegel en de aard van de muur, een van de bevestigingsmiddelen die beschreven zijn onder Muurbevestiging. klemmen moeten het grootste gewicht van de spiegel dragen; zorg dus dat ze stevig in de muur verankerd zijn. Als de klemmen niet zijn bekleed, met kunststof meestal, gebruik dan een strookje zelfklevend vilt of iets dergelijks om krassen op de spiegel te voorkomen. Laat de spiegel voorzichtig in de J-klemmen zakken (zo nodig met assistentie van een helper) en bevestig nu op regelmatige afstanden de Z-klemmen aan de zijkanten en aan de bovenzijde.

Een andere mogelijkheid is de glashandelaar gaten te laten boren in de vier hoeken van de spiegel. Zet de spiegel door die gaten vast met lange schroeven en pluggen. Plaats tussen de schroefkoppen en het glas sierrozetten of iets dergelijks.

Bevestig een spiegel die is voorzien van zelfklevende hechtstrips uitsluitend op gladde oppervlakken. Maak de ondergrond eerst zorgvuldig schoon en vetvrij.

Spiegels schoonmaken
Maak het spiegeloppervlak schoon met een vloeibare glasreiniger. Is de spiegel erg vuil gebruik dan een oplossing van thee, water en reinigingsmiddelof voeg twee eetlepels azijn, ammoniak of alcohol toe aan 1 dm3 water. Geen schoonmaakmiddelen gebruiken op de achterzijde van de spiegel; dit kan de reflecterende laag doen verkleuren. Om waasvorming tegen te gaan een paar keer een ingezeepte vinger over het spiegeloppervlak halen en het glas vervolgens opboenen met een schone doek.

Een versleten plekje op de reflecterende laag aan de achterzijde kan worden weggewerkt door er een stukje aluminiumfolie op te plakken. Haal het niet meer weg, dit kan meer reflectiemateriaal beschadigen.