Opkrikken van auto

De krik die bij de standaarduitrusting van de auto behoort, dient voor het opkrikken van één wiel van de auto, zodat een lekke band kan worden verwisseld. Voer nooit werkzaamheden uit onder een auto die op deze manier is opgekrikt. Om een auto zodanig op te kunnen krikken dat u er veilig onder kunt werken, heeft u een hydraulische krik, een baby-brug van staal of een paar veilige steunen, en houten blokken nodig. Let erop dat de babybrug of de steunen gekwalificeerd zijn voor ten minste het totale gewicht van uw auto. De auto moet ten minste 20 cm omhoog kunnen worden gebracht, wilt u er onder kunnen werken.

De beste werkvloer is er een van beton. In ieder geval moet de vloer volkomen vlak zijn. Het gebruik van een rolmat -een plank op zwenkwieltjes -vereenvoudigt het verplaatsen onder de auto. Zorg ook voor een goede looplamp, zo mogelijk met een afschermkap tegen verblinding.

Om op een baby-brug te rijden, zet u eerst de wielen recht. Vervolgens plaatst u de twee helften van de brug evenwijdig aan elkaar tegen de banden aan. Laat een helper aanwijzingen geven, terwijl u in de eerste versnelling of de achteruit erop rijdt. Trek, als de auto erop staat, de handrem aan.

Voor het opkrikken van de achterkant van een auto met achterwielaandrijving en de motor voorin, plaatst u de krik op het dikke gedeelte van de achteras. Plaats de steunen onder de wielassen of onder de veerschotels. Zet bij het opkrikken van de voorzijde van deze auto de krik in het midden onder de dwarsbalk en zet de steunen onder de ophangarmen. Plaats altijd blokken achter de wielen die nog op de grond staan .

Raadpleeg vooral ook het instructieboekje bij uw auto, alvorens deze op te krikken: vaak zijn er speciale steunpunten door de fabrikant aangebracht. Met name bij een auto met voorwielaandrijving of luchtvering zult u eerst in dit boekje moeten kijken.