Paardrijden

paardrijdenPaardrijden kan voor jong en oud een zeer aantrekkelijke vorm van vrijetijdsbesteding zijn. U kunt bij een rijvereniging gaan, een paard huren bij een manege of, als u over voldoende ruimte en geld beschikt, een eigenrijpaard houden. Koop altijd een paard dat al is ingereden en laat het africhten van de jonge dieren liever over aan vakmensen.

Wie nog niet kan paardrijden moet in ieder geval eerst les nemen van een geschoolde kracht! Pas wanneer u helemaal vertrouwd bent met uw dier, kunt u langere buitenritten gaan maken.

Verzorging

Een beginnend ruiter moet goed leren hoe een paard wordt verzorgd en gezadeld. Benader het dier altijd rustig, vermijd plotselinge bewegingen. Overval een paard nooit van achteren en maak geen onverwachte geluiden. Een geschrokken paard is namelijk onwillig en kan zelfs trappen.

Leg het zadel over de linkerarm en houd het bit met de teugels in de rechterhand. Linkshandigen doen dit andersom. Ga dan naar het paard toe en spreek het zacht en vriendelijk toe. Strijk het over de rug en tuig het op. Leg de teugels daarbij over de hals en schuif het bit in de mond. Trek het tuig over het hoofd van het paard en snoer kinen neusriemen vast. Laat het zadel in de groeirichting van de rugharen glijden, van voren naar achteren dus. Trek de singels aan zodra het zadel goed op de rug ligt. Maak er vervolgens de stijgbeugels aan vast. Stel ze op de juiste lengte in wanneer u in het zadel zit. Het paard is nu gereed voor de rit.

Let op! Bij buitenritten kunt u niet voorzichtig genoeg zijn. Probeer vooral te voorkomen dat uw paard schrikt; daarbij kunnen de ergste ongelukken gebeuren.