PAD (Perifere arteriële aandoening)- Dit zijn mogelijke oorzaken

De lijst met mogelijke oorzaken van PAOD, ook bekend als intermitterende claudication, is beheersbaar. In deze praktische tip hebben we de risicofactoren voor dit type bloedsomloop voor u samengevat.

Mogelijke oorzaken van een PAD

De afkorting PAVK staat voor Perifere arteriële ziekte. Het betekent dat slagaders in de extremiteiten worden versmald.

Als dit het geval is, is de circulatie niet langer volledig gegarandeerd. De benen worden veel meer getroffen dan de armen.
Een indicatie van geavanceerde PAD is dat pijn kan optreden onder stress. Om deze reden wordt de ziekte in de volksmond ook wel intermitterende claudicatie genoemd. De betrokkenen voelen pijn na een korte rek.

Oorzaak van de vernauwing van de slagaders zijn afzettingen in de bloedvaten, arteriosclerose genoemd.

Voor deze zijn er op hun beurt tal van risicofactoren. Naast ziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes, hartritmestoornissen en verhoogde bloedlipiden spelen ook een ongezond voedingspatroon, gebrek aan lichaamsbeweging en roken een grote rol.

Opmerking: het is belangrijk om onderscheid te maken tussen PAOD en acute arteriële occlusie. Dit laatste is een noodgeval waarin u de spoedarts moet bellen.
Een dergelijke acute arteriële occlusie manifesteert zich door een zweepachtige pijn in de aangedane extremiteit – meestal wordt één been aangetast. Bovendien wordt het uiteinde onder het staartstuk zeer bleek en koud.