PAD (Perifere arteriële aandoening) – Dit zijn de symptomen

Bij het begin van PAD, de perifere arteriële ziekte, zijn de symptomen nog steeds niet-specifiek. In de loop van de ziekte veroorzaken de circulatiestoornissen toenemende klachten.

Symptomen van PAD in de loop van de ziekte

PAD is een term die wordt gebruikt om perifere arteriële ziekte te beschrijven en is ook in de volksmond bekend als een pancreasziekte. De benen worden vaker aangetast dan de armen. Het verloop en de bijbehorende symptomen zijn verdeeld in vier fasen.

Aan het begin van de ziekte hebben patiënten weinig ongemak. De eerste tekenen van problemen met de bloedsomloop kunnen een droge, koude en bleke huid zijn.
Andere symptomen van vroege PAD omvatten wondgenezingsstoornissen op het getroffen ledemaat bij lichte verwondingen. De teennagels groeien veel langzamer.
In de tweede fase van PAD doen de benen pijn zodra de persoon een korte afstand heeft afgelegd. De symptomen komen voor op de dij of in de kuit.
Deze fase verwijst naar wat bekend staat onder de term intermitterende claudication. In medisch jargon wordt het Claudicatio intermittens genoemd.
In de derde fase van PAD lijden patiënten aan pijn in de ledematen in rust. Ze versterken zichzelf terwijl ze liggen.

De vierde fase geeft geavanceerde PAD aan. De slagaders zijn dan al vernauwd, zodat het weefsel niet langer voldoende bloed krijgt. Deze fase gaat gepaard met zweren en wonden.
Opmerking: als u tekenen van PAD vermoedt, moet u in een vroeg stadium medische hulp inroepen.

Belangrijk: naast PAD is er nog steeds de acute arteriële occlusie. Dit is een noodgeval. Bel de ambulance onmiddellijk als u een wimperachtige pijn in één ledemaat voelt. De extremiteit wordt dan erg koud en zeer bleek direct onder de occlusie.