Paddenstoelen kweken

Gewassen zijn divers van aard. Je kent groenten, je kent fruit, maar kweekt paddestoelen in je eigen tuin? Het werkt en het is minder moeilijk dan je zou verwachten. Je hebt geen natte weiden of bos nodig om de smakelijke vruchtlichamen te oogsten.

Champignons zijn een unieke manier van leven. Ze zijn geen planten of dieren en toch zijn ze populair en gewild in keukengebruik. Omdat ze geen chlorofyl (groene kleurstof) hebben, kunnen ze geen fotosynthese uitvoeren zoals planten. Wat schimmels met hun vruchtlichamen aan de oppervlakte laten zien, is letterlijk slechts het topje van de ijsberg. Het toont alleen de voortplantingsorganen als de schimmel zich wil reproduceren. De eigenlijke paddestoel is als mycelium onder de aarde als een soort wortelnetwerk. In de natuur vormen schimmels gemeenschappen met planten. Planten communiceren met elkaar via hun ondergrondse schimmeldraden en ontvangen voedingsstoffen uit humus- en afbraakproducten.

De champignons ( Agaricus ) bevatten populaire eetbare paddestoelen, die culinair worden gebruikt in keukengebruik. Ze zijn ook bekend in het Duits als Egerlinge of Angerlinge. Het zijn niet alleen eetbare paddestoelen, maar er zijn ook enkele giftige soorten.

Gecultiveerd is de Zweisporige Egerling ( Agaricus bisporus ), bekend als het fokken van paddestoelen. De witte vorm is de pure soort, bruine paddenstoelen zijn de ondersoort Agaricus bisporus var. Hortensis . De fruithoed is aanvankelijk bolvormig, wordt later halfrond en wordt geleidelijk platter. In de handel zijn ze meestal alleen in een jong stadium bekend met bolvormige of halfronde fruithoeden. In de natuur zijn er wilde voorraden die nauwelijks schoon zijn vanwege de hoge en wereldwijde verplaatsing van culturele hybriden.

Volgens de traditie begon de gerichte teelt ongeveer 500 jaar geleden onder koning Louis XIV in Frankrijk. Commercieel wordt het gekweekt op zeer voedingsrijke substraten op basis van mest. Cultuurpaddestoelen bevatten een hoog gehalte aan vitamines, eiwitten en vezels. Bovendien inspireren ze door een laag vetgehalte. De gekweekte paddenstoel is een van de paddenstoelen die rauw kan worden gegeten.

 

Hoe cultiveer je champignons op de juiste manier?

De teelt van champignons is fundamenteel anders dan planten. Hun voordeel is dat gekweekte paddestoelen minder besmet kunnen zijn dan wilde verzamelingen. Wilde paddestoelen binden zware metalen of radioactieve stoffen. Voor risicogroepen wordt de consumptie van verontreinigde schimmels als cruciaal beschouwd.

Culturele verschillen treden ook op tussen de verschillende soorten schimmels. De teelt kan plaatsvinden in de lente of herfst. Men zou een cultuurtijd van ongeveer een jaar kunnen verwachten, zelfs als eerste oogsten al mogelijk zijn in de herfst met een cultuurstart in het voorjaar. Gedurende twee tot drie jaar kan het substraat schimmels produceren voordat het wordt uitgeloogd. De teelt van champignons vindt plaats op een boomstam, balen stro of in het bed. Bewezen zijn plastic kratten of kweekschalen, omdat ze flexibel en mobiel zijn. Stammen en balen stro zijn populair voor de teelt van oesterzwammen.

Paddenstoelen worden saprofyten genoemd omdat ze leven van stervende organische stoffen. Het uitgangssubstraat gebruikte ofwel afgewerkt champignonsubstraat, stro, zaagsel of met mest verrijkte compost. Om de schimmels te introduceren, wordt het substraat geïnoculeerd met het broed of het dragermateriaal. Paddenstoelen kweken zijn vaak graanbroed. Granen en gierstkorrels zijn bedekt met paddestoelmycelium (paddestoeldraden). Ze worden eenvoudig in het substraat gemengd. Van de korrels van paddestoeldraden door het hele substraat. Als het mycelium in de herfst wordt aangebracht, moet het minimaal vier weken vorstvrij blijven. De vaccinatie moet eind september zijn voltooid.

Voor het inbrengen moeten desinfecterende handschoenen of wegwerphandschoenen worden gebruikt, zodat noch bacteriën noch schimmelsporen aan de handen hechten en de schimmel spawn niet is geïnfecteerd met defecte ziekteverwekkers. Zet de gevaccineerde dozen in de tuin op een schaduwrijke plaats en houd ze permanent vochtig. De dozen kunnen ook in lege loodsen of andere gebouwen worden geplaatst, zelfs gestapeld op planken. Men moet er alleen voor kunnen zorgen dat het substraat vochtig is. Al snel, een witte naar beneden op het grondoppervlak. Hieruit blijkt dat de paddenstoelen door het substraat zijn gegroeid. Korte tijd later vormen zich kleine witte knopen (primordia), waaruit vruchtlichamen worden gevormd na slechts enkele dagen. Deze groei naar paddestoelen wordt door mycologen beschreven als frutificatie. De eetbare paddestoelen zijn slechts de spoordragers en worden gebruikt voor reproductie. De optimale temperatuur voor de schimmelcultuur ligt aanvankelijk tussen 18 en 22 ° C, later bij 15 tot 20 ° C.

Het is veel gemakkelijker als je je toevlucht neemt tot champignon-ready culturen in het doorgroeide substraat. Het substraat wordt commercieel verkregen en bovendien een zak dekaarde. Het champignonsubstraat wordt in een kweekschaal geplaatst en bedekt met aarde. Net als een miniatuur-kas is de zaailingenbak bedekt met een plastic kap. Vanaf nu wordt het substraat permanent vochtig gehouden. Zodra de kleine witte knopen verschijnen, wordt het deksel verwijderd. Het kweken van paddenstoelen heeft frisse lucht nodig voor fruitvorming. Tweemaal per maand wordt het geoogst en na een half jaar is het champignonsubstraat uitgeput.

Hoe champignons goed te kweken?

De onderhoudswerkzaamheden bestaan ​​hoofdzakelijk uit vasthouden van water en vocht. Blijf nat, echter, moet niet worden verward met het overnemen. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een goede groei van de schimmel mycelium. Regelmatig water of spray de grond met kalkvrij water. Een fijne douchestraal wordt gebruikt om het grondoppervlak los en luchtig te houden. Als het teveel wordt samengedrukt, stopt de luchtuitwisseling en wordt het mycelium in groei vertraagd.

Tot het witte mycelium op het oppervlak verschijnt, kan de champignonteelt op meer dan 20 ° C staan. Met de eerste zichtbare witte champignondraden maakt men het kweekvat koeler.

Wat voor nut hebben paddestoelen?

Champignons worden geoogst wanneer ze hun typische vorm hebben aangenomen. Ze zijn volledig uit de grond gesneden om het binnendringen van ongedierte bij de sneden te voorkomen. Kleinere champignons mogen nog groeien.

Hoe paddestoelen goed te reinigen?

De juiste poetsmethode hangt af van de mate van vervuiling van de paddestoelen. Met de juiste teelt, kleeft er weinig aarde, zodat aarde-resten worden weggeborsteld met een borstel. Aanhoudend vuil kan met huishoudelijk papier worden weggewreven. Wassen wordt niet aanbevolen, omdat ze snel sponsachtig worden.

Kun je champignons invriezen?

Gereinigde champignons worden gesneden. Deze worden losjes naast elkaar op een bord geplaatst en kort ingevroren ingevroren. De bevroren champignons worden vervolgens luchtdicht in een container of diepvrieszak gevuld en ingevroren.

Hoe bewaar je ze correct?

Champignons blijven een paar dagen vers in de koelkast voordat ze bederven. Doe de champignons in een papieren zak of wikkel ze in een theedoek. Ze mogen in geen geval in plastic zakken worden bewaard. Als paddenstoelen niet kunnen ademen, bederven ze in een mum van tijd.